Plata directa la hectar ar trebui sa se acorde inainte de campania agricola de primavara, pentru ca fermierii sa utilizeze subventia pentru infiintarea culturilor, insa acordarea banilor se poate face doar dupa finalizarea controlului in teren, a declarat ieri ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, citat de NewsIn.
"APIA are ca obiectiv sa finalizeze controlul datelor declarate de fermieri pana la sfarsitul lui ianuarie. Dupa aceasta etapa, trebuie calculata suprafata eligibila, respectiv valoarea subventiei pentru un hectar si doar dupa vom putea efectua platile catre fermieri. Chiar si asa, interesul nostru este ca banii sa ajunga la fermieri inainte de campania agricola de primavara, pentru ca subventia sa fie utilizata pentru infiintarea culturilor de primavara", a spus Dacian Ciolos.
Potrivit ministrului, pentru plati directe la hectar, Romania a negociat o suprafata de referinta de 8,7 milioane de hectare, pentru care primeste 440 de milioane de euro, insa solicitarile fermierilor au fost mai mari cu aproximativ un milion de hectare. Ciolos a explicat ca daca s-ar fi depus cereri pentru o suprafata mai mica fata de cea de referinta, Romania risca sa piarda diferenta de bani, deoarece nu ar fi fost posibil, potrivit negocierilor, sa creasca valoarea subventiei la hectar.
Insa, daca s-ar fi primit cereri doar pentru suprafata de referinta de 8,7 milioane de hectare, APIA ar fi putut sa faca platile inca din toamna lui 2007, pentru suprafetele verificate, pentru ca nu ar mai fi trebuit recalculata subventia la hectar.
Potrivit directorului general adjunct al APIA, Doru Nechiti, controlul in teren se desfasoara cu dificultate din cauza ninsorii si gerului, iar echipele vor fi suplimentate astfel incat etapa de verificare sa se finalizeze la timp. APIA a verificat 21.000 de exploatatii, potrivit primului esantion, si urmeaza sa mai fie verificate inca 7.000 de exploatatii.
CE a informat in decembrie ca a hotarat sa nu aplice mecanismul de salvgardare, ca urmare a progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in gestionarea fondurilor europene.