Cu doua zile inainte de revelion, 117 romani au vazut moartea cu ochii cand avionul in care se aflau a lovit la decolare o masina de interventie. Turnul de control uitase ca niste oameni reparau balizele luminoase de pe pista si a autorizat decolarea
Cu doua zile inainte de revelion, 117 romani au vazut moartea cu ochii cand avionul in care se aflau a lovit la decolare o masina de interventie. Turnul de control uitase ca niste oameni reparau balizele luminoase de pe pista si a autorizat decolarea. Motivul care deja se invoca este lipsa unui radar de sol care costa intre 1 si 3 milioane de euro. Peste putin timp, in noaptea dintre ani, primarul Adriean Videanu a "spart" aceeasi suma pentru un spectacol de sunet, lumini si artificii, intr-o competitie a circului in care au intrat si omologii sai din celelalte orase mari ale tarii. Pentru ca toata aceasta risipire desantata a banului public sa iasa la iveala, chiar a doua zi dupa revelion intreaga Romanie a fost blocata de zapada. Aceiasi edili care au semnat cu seninatate facturi de zeci de milioane de euro pentru cateva minute de artificii nu au mai gasit bani pentru inchirierea unor utilaje care sa ia zapada de pe strazi!
Aceste trei evenimente, petrecute aproape in acelasi timp, au in comun cheltuirea banului public de catre autoritatile alese de cetateni pentru a le conduce destinele. Daca exact acum, cand mai sunt doar cateva luni pana la alegerile locale, primarii isi bat joc de amaratii care abia reusesc sa plece la serviciu printre nametii din cartiere, va dati seama ce jaf national s-a produs in ultimii patru ani? Schimbarea bordurilor, apoi supraetajarea lor, asfaltarile proaste, dar dese, megaspectacole in pietele publice, fantanile arteziene - iata doar cateva artificii prin care banul public a luat calea conturilor personale ale primarilor si ale partidelor din care acestia fac parte! In timp ce Bucurestiul, din lipsa de fonduri, s-a sufocat de traficul imposibil si avioanele se lovesc de masinile de pe pista, Videanu tot schimba bordurile de granit si comanda costisitoare focuri de artificii pentru spectacolele la care vine domnul Basescu! La fel este si la Craiova, unde primarul Antonie Solomon a umplut orasul cu fantani arteziene si a schimbat marmura din centru cu acelasi banal granit, in timp ce 30% din municipiu nu are canalizare. Vazand placerea acestor oameni pentru focurile de artificii, te intrebi daca nu cumva ea vine din frustrarea ca nu au avut jucarii cand erau mici!
In orice tara din lume, astfel de megalomanii din preajma alegerilor ar duce la scoaterea acestor primari din jocul public caci efectul asupra alegatorilor este devastator. La noi, insa, unde electoratul activ isi formeaza opiniile in fata televizorului, canalizarea, locurile de parcare, siguranta circulatiei sau a zborurilor cu avionul palesc, ca efect, in fata unui foc de artificii care brazdeaza cerul cateva minute! Sfidarea aceasta care sparge regulile jocului politic nu poate fi inteleasa decat daca se construieste o alta filosofie a alegerilor, caracteristica pentru un anumit tip de populatie, pe care comentatorii politici nu l-au analizat suficient, dar pe care consilierii diferitelor partide il stiu foarte bine. Aici poate fi explicatia faptului ca estimarile arata o participare la vot extrem de redusa, in timp ce politicienii fac eforturi uriase ca situatia sa nu se schimbe! Lehamitea majoritatii populatiei fata de intreaga clasa politica nu poate fi o contrapondere la votul dat de iubitorii circului si al focurilor de artificii!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.