Trendul Bursei nu s-a stabilizatRasdaq a avut lichiditate foarte modesta
Brokerii asteapta sedinte de crestereŞedinta de ieri a Bursei de Valori a continuat in aceeasi tendinta, cu deprecieri pentru toti indicii si o lichiditate modesta.
V
Trendul Bursei nu s-a stabilizatRasdaq a avut lichiditate foarte modesta
Brokerii asteapta sedinte de crestereŞedinta de ieri a Bursei de Valori a continuat in aceeasi tendinta, cu deprecieri pentru toti indicii si o lichiditate modesta.
Volumele foarte mici de tranzactionare indica lipsa acuta a cumparatorilor din piata, resimtita mai profund pe piata Rasdaq care, de la inceputul anului, nu a reusit in nicio sedinta sa aiba lichiditate mai mare de 8 milioane de lei.
Lichiditatea nu a fost niciodata punctul forte al pietei Rasdaq, mai ales in perioadele in care nici evolutia pietei reglementate nu a fost una prea buna.
"Este o problema mai veche, doar putine companii reusesc sa faca o lichiditate buna si asta doar in anumite momente. Foarte multi asteapta sa cumpere titluri bune, este foarte evidenta lipsa cumparatorilor din piata de capital, desi unii emitenti au ajuns la preturi deosebit de atractive", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Lichiditatea modesta a pietei Rasdaq este fireasca in aceasta perioada. S-a observat ca atunci cand piata principala este agresiva ca volume si ca aprecieri, si Rasdaq-ul are un apetit ridicat spre 'verde>>. Dar aceste evolutii din ultimele sedinte nu sunt neobisnuite, pentru ca s-a demonstrat ca atunci cand BVB stranuta, Rasdaq se imbolnaveste", crede Adrian Caramiha.
Desi aceste zile nu au dat semnale pozitive pentru aceasta piata, brokerii sunt optimisti in ce priveste evolutia emitentilor, care au potential destul de bun.
"In primele zile ale acestui an, Rasdaq nu si-a facut simtita prezenta, lucru ce arata ca nu s-au intors inca din vacanta. Dar sunt companii foarte bune, cu potential de crestere de la care astept randamente frumoase in acest an", ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.
"Evolutia pietei Rasdaq nu este anormala, la sfarsitul anului trecut au fost corectii foarte ample pentru anumiti emitenti. La afisarea rezultatelor pe 2007, investitorii vor vedea ce s-a intamplat cu ce au cumparat, si vor putea sa isi recalculeze portofoliile. Eu cred ca sunt foarte multe companii care isi merita preturile, in special din domeniul constructiilor. Investitorii vor constata aceste lucruri si vom asista la cresteri importante", a explicat pentru Curierul National Adrian Ceuca, SSIF Broker Cluj.Brokerii asteapta vesti bune de pe pietele externeDesi este a doua zi de scaderi consecutive, dupa debutul anului in aceeasi directie, brokerii din piata sunt in continuare optimisti in ce priveste evolutia in zilele urmatoare a bursei. Acestia asteapta intreruperea semnalelor negative venite de afara, mai ales ca bursele externe au fost pe cresteri, care impreuna cu rezultatele bune pe 2007 vor putea da un suflu optimist pietei. "Şedinta de ieri a continuat in aceeasi tendinta inceputa luni, scaderile au fost de amploare mai mica, pe toti indicii. A fost o volatilitate foarte mare, cele mai bune volume de tranzactionare fiind pe segmentul financiar. Este posibil sa urmeze o evolutie descendenta, dar, in acelasi timp, nu exclud posibilitatea unor cresteri. Din pacate, starea generala este in continuare negativa, si acest lucru se resimte in intreaga piata", ne-a mai spus Mihai Chisu.
Specialistiii se feresc sa faca estimari privind instaurarea unui trend. Bursa pare a traversa in continuare o perioada de consolidare, de stabilire a unei tendinte inca incerte. "In sedinta de ieri s-au mai temperat scaderile, lichiditatea a continuat sa fie insa la un nivel destul de mic. Din punctul meu de vedere, este inceputul unui repozitionari a bursei, ma astept la o consolidare a tendintei in zilele urmatoare. Nu cred ca vom avea un trend descendent", a mai declarat Adrian Caramiha.Nu este inca un trend descendent"Nu pot spune ca se prefigureaza un trend descendent pentru Bursa de Valori. Mia degraba, este doar o lipsa acuta a cumparatorilor, a investitorilor straini, a ordinelor mari de cumparare pe anumiti emitenti. Nu cred ca este vorba de retrageri foarte mari de fonduri. Principala cauza a acestor puncte slabe ale BVB in aceste zile este evolutia negativa a marilor piete internationale.
Evolutia urmatoare a Bursei de la Bucuresti va depinde foarte mult de cum vor merge bursele externe. Daca acestea se vor linisti, va urma o perioada de consolidare, sustinuta si de rezultatele care vor aparea in curand. Sper sa fie vesti bune, ca sa scapam de pesimismul care a pus stapanire pe piata", a mai spus Ceuca.
"Nu putem spune ca se contureaza un trend, ci este doar o perioada de acumulare, din punct de vedere al directiei generale. Este foarte greu in aceste zile, in care lichiditatea a fost foarte mica sa apreciem o anumita tendinta. Şedinta de ieri a fost una foarte slaba, nu au fost cumparatori, lumea asteapta vesti mai bune.
Se reitereaza ideea ca suntem conectati cu bursele externe la scaderi si pe masura ce vor disparea motivele de ingrijorare se vor linisti apele si la noi. Ţinand cont de faptul ca bursele externe au fost "verzi" azi (n.r.- ieri) si ca se asteapta rezultate foarte bune ale emitentilor, pot spune ca ma astept la cresteri", a incheiat Simionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.