Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, si-ar fi dorit ca prima sa vizita in Tara Sfanta in calitatea de presedinte al Statelor Unite sa fie o vizita dulce, un voiaj fara probleme si fara confruntari.
Mai intai a presat pe cei doi c
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, si-ar fi dorit ca prima sa vizita in Tara Sfanta in calitatea de presedinte al Statelor Unite sa fie o vizita dulce, un voiaj fara probleme si fara confruntari.
Mai intai a presat pe cei doi conducatori locali, premierul israelian Ehud Olmert si presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas sa se vada, sa discute, intre patru ochi, si sa conceapa o declaratie comuna, un model teroretic de buna vecinatate. Cei doi lideri s-au intalnit ieri la Ierusalim si au decis ca toate neintelegerile israeliano-palestiniene sa fie discutate de o Comisie Superioara in frunte cu ministrul de Externe Tzipi Livni si responsabilul palestinian Abu Alla.
In cursul zilei de astazi, presedintele american se va intalni cu Olmert, urmand ca, ulterior, Bush sa se intalneasca cu Abbas la Ramallah. Discutiile si ospetele se desfasoara pe fundalul zanganitului de arme; unii au interesul ca vizita lui Bush sa nu fie una senina. "Intampinati-l pe Bush cu cocktailuri Molotov, cu gloante si pietre", suna o chemare extremista. Ieri, pentru prima oara de la incetarea Razboiului din Liban II, doua rachete lansate de pe teritoriul Libanului au lovit asezarea israeliana Shlomi, din nordul Galileei. Un incident apreciat de ministrul Apararii, Ehud Barak, drept deosebit de grav, indiferent daca rachetele au fost lansate de fortele Hezbollah sau extremistii palestinieni din Liban.
Al-Queda, in expectativa
Influentul cotidian ebraic "Yediot Aharonot" scrie ca Osama Ben Laden a decis sa tulbure sarbatoarea lui Bush, chiar daca Hezbollah nu are nici un interes sa incendieze acum zona. Al Queda poate in aceasta situatie sa apeleze la teroristii organizatiei palestiniene "Fatah el Islam", foarte doritori sa razbune infrangerea suferita din partea trupelor libaneze pe raul El-Badr. Katiusele trase reprezinta o comanda clara a lui Ben Laden, care a vrut sa-i aminteasca presedintelui american ca traieste si inca mai poate incurca treburile americane in Orientul Mijlociu. In ultima caseta cu Ben Laden, patronul Al-Queda poate fi auzit amenintand Statele Unite, pe presedintele Bush si pe sefii statelor arabe care au contacte cu Israelul. "Nu vom recunoaste nici un inch evreiesc in statul Palestina", a declarat Ben Laden. Si a continuat: "Jihadul islamic va elibera intreaga Palestina, de la raul Iordan si pana la Marea Mediterana". Deocamdata, probabil ca armata israeliana nu va reactiona la katiusele care au lovit oraselul Shlomi, deocamdata. Sa treaca vizita presedintelui Bush, i-a linistit, probabil, premierul Olmert pe generalii sai. Dar iata ca inca nu se risipise fumul exploziilor rachetelor, ca palestinieni inarmati au deschis focul din barcile lor de pescuit asupra unui vas militar israelian, in preajma portului Gaza. Imediat au intrat in actiune avioane si elicoptere de atac care au lovit barcile palestiniene. Cateva ore mai tarziu, explozia unei mine in sudul Libanului a ranit grav doi militari irlandezi din fortele FINUL.
Gaza protesteaza
Nu e pace in Orientul Mijlociu, si aceasta stare anormala o va resimti acum, in vizita sa, presedintele Bush. Forte considerabile, fara precedent, de politie, armata si servicii speciale, israeliene, palestiniene si americane, au fost mobilizate pentru protectia celui mai puternic barbat din lume.
In Gaza, ieri, sute de palestinieni au manifestat impotriva vizitei presedintelui american si au cerut redeschiderea punctelor de trecere inchise inca din iunie. "Nu puteti face cu palestinienii cum ati facut cu indienii", se putea citi pe o pancarta purtata de manifestanti, care duceau de asemenea portrete ale lui Bush si Ehud Olmert barate de inscriptia "teroristi".
"Veniti in ajutorul Gazei sau o condamnati la o moarte lenta" si "Suntem ucisi de arme americane, suntem asediati ca urmare a unei decizii americane", se putea citi pe alte pancarte. George W. Bush efectueaza incepand de miercuri o vizita de trei zile in Israel si teritoriile palestiniene - prima a unui presedinte american in exercitiu din 1998.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.