Presedintele Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai ca ministru al Justitiei.

Seful statului i-a trimis o scrisoare deschisa prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, in care ii explica faptul se vede "nevoit" sa "
Presedintele Traian Basescu a refuzat sa o numeasca pe Norica Nicolai ca ministru al Justitiei.

Seful statului i-a trimis o scrisoare deschisa prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, in care ii explica faptul se vede "nevoit" sa "respinga candidatura" Noricai Nicolai la sefia Ministerului Justitiei. Totodata, presedintele il "roaga" pe premier sa desemneze "o alta persoana care sa intruneasca conditiile necesare si indispensabile functiei de membru al Guvernului Romaniei si de ministru al Justitiei, tinind cont si de prevederile incidente acestei demnitati, inclusiv ale domeniului pe care il va coordona".

Traian Basescu isi justifica refuzul de a semna decretul prezidential de numire a fruntasei peneliste la sefia Justitiei, "deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in rindul populatiei, si nici in rindul partenerilor nostri externi". In acest sens, seful statului insista: "Functia de ministru al Justitiei implica mult mai mult decit indeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea oricarei alte functii de membru al Guvernului. Functia de ministru al justitiei presupune, printre altele, "reputatie nestirbita si moralitate", tinind cont de faptul ca ministrul Justitiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistrati, care trebuie sa dea dovada de onorabilitate ce nu poate sa fie umbrita de nici o fapta, si cu atit mai mult de una de notorietate publica. De asemenea, intrucit ministrul Justitiei este si membru al CSAT, voi acorda o atentie deosebita nomanalizarii pentru aceasta functie".

Presedintele ii reaminteste prim-ministrului ca "din pacate, reputatia doamnei Nicolai a fost stirbita, dupa cum cunoasteti, de implicarea acesteia in incidentul prin care o ruda a domniei sale a fost introdusa in sala Senatului Romaniei, prin incalcarea Regulamentului". Traian Basescu explica faptul ca "legat de acest eveniment s-a creat impresia ca ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, in mod ilegal, dar cu acordul acesteia".

In continuare, Traian Basescu se dovedeste de o precizie demna de un ocupant al fotoliului de la Palatul Cotroceni: "de altfel, din cite stiu (sic !-n.r.), doamna senator Norica Nicolai a fost sanctionata cu avertisment pentru aceste fapte". Concluzia presedintelui este ca "urmare a redarii publice a imaginilor desfasurarii actiunilor doamnei Nicolai si a rudei acesteia a rezultat o reactie negativa a opiniei publice".

Traian Basescu ii atrage atentia lui Calin Popescu Tariceanu:"In ceea ce priveste decizia dumneavoastra, va reamintesc faptul ca Romania se afla inca sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele urmatorului raport nu sunt dintre cele care sa ne permita o abordare superficiala a problemei justitiei avind in vedere involutiile generate pe de o parte de prestatia ultimului ministru al Justitiei, iar, pe de alta, de emiterea unor Ordonante de Urgenta si legi de catre Guvern si Parlament. As dori sa precizez ca nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justitie, ci doar va solicit sa gasiti sau, impreuna sa gasim, solutii pentru a diminua perceptia partenerilor nostri europeni ca dupa aderarea la Uniunea Europeana nu ne-am mai respectat angajamentele".

Seful statului a mai precizat ca a respins candidatura,bazindu-se pe prevederile Constitutiei si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr.356/2007, care se refera la refuzul sefului statului de a-l desemna pe Adrian Cioroianu in fruntea Ministerului de Externe. Decizia CCR in cazul Adrian Cioroianu arata ca presedintele are dreptul de a solicita o noua nomanalizare, in cazul in care considera necorespunzator un candidat pentru postul de ministru, dar ca presedintele nu are, cu toate acestea, drept de veto.

In replica de la Palatul Victoria s-a transmis, aseara, ca textul scrisorii este analizat de catre juristii Guvernului, iar un raspuns va fi dat in cursul zilei de miercuri. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat aseara, la Realitatea TV, ca partidul sau "nu renunta la nomanalizarea doamnei Norica Nicolai ca ministru al Justitiei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.