Viitorul bacalaureat va avea cu o disciplina mai putin: doua vor fi comune, iar alte doua, specifice profilului.

Examenul de bacalaureat va avea patru probe, si nu cinci ca pina acum. Modificarea apare in noul pachet de legi ale educatiei, lansat de catre Ministerul Educatiei spre dezbatere publica. Proiectul prevede ca educatia obligatorie sa dureze 13 ani, nu 10 ca pina acum. Astfel, dupa cei trei ani de liceu, elevii vor da bacalaureatul care va avea doua probe comune si alte doua pe specialitati, in functie de profil. Probele comune ale examenului ar putea fi limba si literatura romana, scris si oral, si una dintre limbile moderne de circulatie internationala studiate in liceu, oral.

Probele specifice examenului de bacalaureat sint stabilite de Ministerul Educatiei si sint facute publice la inceputul primului an de studiu al invatamintului liceal. Continutul programelor de examen si modul de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat se stabilesc si se dau publicitatii de minister la inceputul ciclului liceal. Potrivit noului pachet, in fiecare an scolar se vor organiza doua sesiuni ale bacalaureatului.

S-a considerat, inclusiv de specialistii din educatie, ca examenul se intinde pe o perioada prea lunga de timp si este destul de stresant pentru copii. Acesta este singurul motiv pentru care a fost scurtat bacalaureatul", explica Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei. La ultima proba, majoritatea elevilor alegeau sa dea educatia fizica.

S-a scos o proba care oricum nu schimba cu nimic rezultatul, insa nu va mai fi atit de obositor. De exemplu, si studentii dau cinci-sase examene, insa sesiunea se intinde pe o luna. Elevii, in schimb, au cite o zi libera intre lucrari", spune secretarul de stat.

Proiectul de lege mai prevede ca invatamintul va deveni obligatoriu inca de la virsta de 3 ani, iar elevii din cursul primar vor avea numai program de dimineata. Astfel, invata-mintul primar va cuprinde clasele I-IV, la care se adauga si una pregatitoare, iar invatamintul gimnazial va avea clasele V-IX. Trecerea absolventilor de gimnaziu la liceu se va face prin concurs sau prin repartitie compu-terizata.