MEF va cere precizari Agentiei, sustinand ca afirmatiile nu au acoperire
ANDRAD: Asocierea cu tarile din care s-ar putea sustrage materiale radioactive este una nefericitaAfirmatiile directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohammed ElBaradei, potrivit caruia Romania ar face parte dintre tarile vizate de teroristi in privinta traficului cu materiale radioactive, a starnit ieri ample reactii. Indoindu-se de exactitatea interviului redat de o publicatie araba, reprezentantii autoritatilor romane au sustinut ca vor cere precizari directorului AIEA pentru ca afirmatia nu are nicio acoperire privind riscul.
In acest sens, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) s-au intalnit ieri dupa-amiaza cu ministrul Economiei si Finantelor pentru a discuta maniera in care vor raspunde acuzatiilor aduse de directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) in cazul in care acestea sunt reale.
"Asocierea Romaniei cu Kazahstan, Uzbekistan si Ucraina este una nefericita si vom solicita AIEA precizari in acest sens", ne-a declarat ieri presedintele ANDRAD, dr. chimist Gheorghe Ionita. El a explicat ca nu orice material radioactiv poate fi folosit la producerea unei bombe nucleare, asa cum se intelege din informatiile aparute in presa, singurul material radioactiv care ar putea fi utilizat fiind combustibilul nuclear uzat.
"Or, gestionarea combustibilului nuclear uzat se produce in conditii maxime de siguranta, fiind monitorizat fiecare gram", a afirmat Gheorghe Ionita.
Combustibilul nuclear uzat ar putea proveni doar de la Centrala Nucleara Cernavoda, fostul Institut de fizica atomica de la Magurele, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" - IFIN, Sucursala de Cercetari Nucleare Pitesti si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti.Deseurile radioactive, depozitate in siguranta sau repatriateAsa cum am mai scris, toate aceste deseuri sunt gestionate cu mare atentie de catre ANDRAD, care a garantat intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul anului trecut ca pana in 2010 Romania va scapa de deseurile radioactive de la Magurele si Pitesti, celelalte urmand sa fie depozitate in conditii de securitate si siguranta in depozite provizorii pana cand se va construi noul depozit geologic.
Reprezentantii ANDRAD au amintit atunci ca deseurile radioactive de la Magurele sunt rezultatul functionarii reactorului cedat in 1957 de catre fosta URSS, in baza unei intelegeri potrivit careia dupa incetarea activitatii acestuia Rusia se angajeaza sa-si recupereze deseurile. Reactorul de la Magurele a functionat cu uraniu imbogatit, in urma prelucrarii deseurilor acestuia putandu-se obtine plutoniu (care poate fi folosit la fabricarea bombelor nucleare). De altfel, Agentia Internationala Nucleara de la Viena, AIEA, a pus deja in vedere Rusiei ca pana in 2010 sa-si colecteze deseurile din toate tarile unde a cedat reactoare nucleare. De la Magurele vor fi trimise in Rusia 70 de fascicule tip S36 si 140 de fascicule tip EK10.
In ceea ce priveste deseurile de la Pitesti, pana in prezent au fost repatriate SUA 725 de elemente combustibile, urmand ca restul sa fie trimise dupa incetarea activitatii. Şi acestea pot fi prelucrate, avand in vedere ca la Pitesti s-a utilizat combustibil puternic imbogatit cu uraniu metalic.Autoritatile neaga existenta traficului ilicit cu materiale nucleareComisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sustine ca in ultimii ani nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul Romaniei, dupa ce o ingrijorare in acest sens a fost exprimata de directorul general al AIEA, Mohammed ElBaradei.
CNCAN este punct national de contact pentru prevenirea si combaterea traficului ilicit cu materiale nucleare si radioactive si este punct de contact pentru baza de date cu incidente de trafic ilicit a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
In acest context, CNCAN declara ca nu au existat in ultimii ani incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul Romaniei si asigura ca prin activitatea de autorizare si control sunt strict controlate toate materialele nucleare, sursele radioactive si deseurile radioactive existente pe teritoriul tarii.
Şi presedintele Agentiei Nucleare, Valica Gorea, a afirmat ca nu exista riscul ca materiale radioactive din Romania sa fie deturnate in alte scopuri. Sustinand ca Romania dezvolta un program nuclear "ambitios, dar responsabil", Gorea a subliniat ca securitatea materialelor nucleare este unul dintre atributele principale ale Programului National Nuclear. "Sunt extrem de surprins de declaratiile directorului general al AIEA, ElBaradei, avand in vedere respectul de care se bucura Romania in cadrul AIEA", a mai spus Valica Gorea.
Totodata, purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat luni, pentru Mediafax, ca Serviciul Roman de Informatii nu detine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material radioactiv din Romania.
"In calitate de autoritate nationala in prevenirea si combaterea terorismului, SRI nu detine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material radioactiv din Romania", a precizat, Marius Bercaru, referindu-se la declaratiile facute de directorul AIEA, Mohammed ElBaradei. Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii a completat ca nici in cadrul activitatilor de cooperare externa "SRI nu a primit niciun fel de semnalari care sa sustina in vreun fel temerile directorului AIEA".
Bercaru a aratat ca SRI, in cooperare cu institutiile abilitate din Romania si cu partenerii externi, "conlucreaza activ" pentru prevenirea amenintarilor la adresa securitatii nationale a Romaniei si a aliatilor sai.Temerile lui Mohammed ElBaradeiDirectorul AIEA Mohammed ElBaradei se teme ca reteaua terorista al-Qaida pregateste un atac nuclear sau radioactiv, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu traficul de materiale radioactive din Romania, Ucraina, Kazahstan si Uzbekistan.
Un atac terorist al retelei al-Qaida "intr-o capitala precum Londra sau Cairo ar fi un cosmar mult mai mare decat atentatele de la 11 septembrie 2001", afirma ElBaradei intr-un interviu acordat cotidianului arab Al-Hayat, preluat de APcom.
"Ma tem foarte mult ca organizatii precum al-Qaida pot obtine arme nucleare", marturiseste directorul AIEA. Excluzand totusi posibilitatea comercializarii armelor nucleare, laureatul Premiului Nobel pentru Pace explica: "Exista probabilitatea mai mare ca teroristii sa puna mana pe resurse radioactive, pe care le-ar putea exploda in zone locuite sau chiar intr-un oras capitala, provocand mii de morti".
Pentru evitarea unui asemenea "cosmar", ElBaradei recomanda "supravegherea tuturor armelor si depozitelor nucleare din lume".
Directorul AIEA este ingrijorat de informatiile referitoare la tentativele de trafic cu materiale radioactive. "In fiecare an sunt arestate sute de persoane care incearca asa ceva", spune ElBaradei, notand ca cele mai multe cazuri de acest fel apar in tari foste sovietice si din Europa de Est, precum "Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina si Romania".