Presedintele a criticat reprosurile internationale adresate presedintelui Putin.

Presedintele Nicolas Sarkozy a sustinut marti prima mare conferinta de presa a mandatului sau la Élysée, incercind sa refaca imaginea dreptei franceze inaintea testului alegerilor locale din martie. Cresterea economica de doar 2% si mediatizarea idilei sale cu fostul fotomodel Carla Bruni au dus la scaderea, pentru prima data, a cotei de popularitate a presedintelui la sub 50%. Vorbind in fata a peste 600 de jurnalisti, Nicolas Sarkozy a spus ca relatia sa cu Carla Bruni este una „serioasa", ca nu doreste sa o ascunda in spatele ipocriziei si a lasat sa se inteleaga ca are intentia de a se casatori.

Sarkozy a reluat ideea unei „politici de civilizare", o prima masura fiind modificarea preambulului constitutiei franceze, astfel incit aceasta sa garanteze egalitatea intre sexe, respectarea diversitatii, integrarea minoritatilor si sa faca referire la bioetica. Presedintele a aparat politica franceza a imigratiei, bazata pe cote de imigrare, aratind cu degetul catre Spania si Italia, care au propus recent masuri de expulzare in masa a imigrantilor. Sarkozy si-a anuntat si intentia de a elimina reclamele de pe canalele publice de televiziune.

Mult mai putin concrete au fost insa solutiile presedintelui pentru relansarea economica. Sarkozy a propus modificarea instrumentelor de masurare a cresterii economice. „Pentru a schimba totul trebuie, in primul rind, sa schimbam criteriile de evaluare. Trebuie sa luam in calcul si calitatea, nu numai cantitatea", a spus Sarkozy, care a insarcinat deja doi laureati ai Premiului Nobel cu elaborarea acestor noi criterii.

Pe plan international, presedintele a declarat ca sustine Germania, Japonia si „un mare stat african" pentru a deveni membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU. La fel, Franta va sustine si intrarea Braziliei, Mexicului, Indiei, Chinei si Africii de Sud in grupul statelor celor mai industrializate (G8). Sarkozy si-a justificat gestul de a-l felicita pe Vladimir Putin pentru victoria in alegerile legislative din Rusia criticate de observatorii internationali. „Este o conceptie ciudata in politica internationala prin care ii reprosezi cuiva ca a fost ales, iar apoi il rogi sa te ajute in toate crizele mondiale", a spus Sarkozy.

„Discursul presedintelui are un singur merit: de a confirma absenta unui rezultat dupa opt luni de mandat", a declarat secretarul general al Partidului Socialist (de opozitie), François Hollande. „Doar pozitia Frantei pe plan international a fost precizata clar, dar si aceasta intr-un mod eminamente periculos."

Contestat de propriul fiu Pierre Sarkozy, 23 de ani, fiul cel mai mare al presedintelui Frantei, s-a alaturat, in calitate de producator, formatiei de rap Poison. Aceasta este una dintre cele mai inversunate formatii impotriva politicii tatalui sau, lansind, in 2007, melodia „Anti Sarko, antidreapta, Nicolas, ne auzi? Sintem impotriva ta". In calitate de ministru de Interne, Sarkozy a ordonat acuzarea mai multor rapperi pentru insulte adresate politiei si le-a interzis fiilor sai sa se tunda dupa moda lansata de tinerii rapperi.