Criza imobiliara americana, dar si presiunile inflationiste din Europa prevestesc un 2008 cu dobinzi constante in cel mai bun caz.

In 2008 se incheie perioada banilor ieftini. Semnale vin din toate partile si in special dinspre indicatorii macroeconomici ai Romaniei. Inflatia a revenit la doua puncte peste tinta si, cum dobinzile depind in general de inflatie, este de asteptat o scumpire a creditarii. Cel putin pentru prima parte a anului 2008, cresterea preturilor nu va fi in nici un caz una moderata, spun analistii si, mai mult, Banca Nationala a intrat intr-o perioada de majorari consecutive ale dobinzii de politica monetara, factor ce influenteaza costul creditarii. In plus, nici o vorba despre promisa reducere a rezervelor minime invocate de banci ca sursa a dobinzilor mari. Nu in ultimul rind, 2008 vine dupa un an 2007 cu reduceri semnificative de dobinda.

Rata medie a dobinzii la creditele de nevoi personale acordate in lei aferenta lunii ianuarie 2007 se situa aproape de pragul de 14%. In decembrie anul trecut, nivelul dobinzii a coborit sub 12,5%. In cazul creditelor pentru locuinta acordate in euro s-a inregistrat o usoara crestere a dobinzilor la inceputul lui 2007, pina la nivelul de 8,5%, in principal ca urmare a terminarii promotiilor de iarna. Incepind din februarie insa, dobinzile au inregistrat o evolutie descrescatoare, pina sub pragul de 7,5%, la sfirsitul anului. Trendul a fost insa total contradictoriu cu evolutiile interbancare. De la inceputul lui 2007 si pina in luna decembrie a aceluiasi an, rata Euribor a crescut cu peste un punct procentual, noteaza portalul financiar www.conso.ro.

In aceeasi ordine de idei, si sursele de finantare ale bancilor sint acum mai pretioase. Criza imobiliara din SUA a provocat dezechilibre in intreaga Europa, iar lipsa de lichiditati, aparuta ca efect direct, a condus la o crestere fireasca a dobinzilor. „In ceea ce priveste dobinda la creditele in euro, nu cred ca mai este posibil ca aceasta sa scada", arata Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Pe linga aversiunea la risc fata de pietele emergente, el ia in calcul si un alt factor: „Dobinda de politica monetara a BCE este de asteptat, cel putin, sa ramina constanta, daca nu chiar sa creasca". „Ma astept ca BCE sa mentina dobinda de referinta cel putin in prima jumatate a anului urmator, din cauza turbulentelor de pe piata financiara americana", crede Ella Khallai, economistul-sef al Alpha Bank.