CE BEM, CE MANCAM
Toate ingredientele din aceasta bautura au trecut printr-un procedeu industrial. Ca atare, pare mai degraba un produs chimic, decat unul destinat consumului uman.


Sorita este o "bautura fermentata lin

CE BEM, CE MANCAM
Toate ingredientele din aceasta bautura au trecut printr-un procedeu industrial. Ca atare, pare mai degraba un produs chimic, decat unul destinat consumului uman.

Sorita este o "bautura fermentata linistita cu suc de afine si arome de afine si coacaze", care are alcool 14% vol. Lista de ingrediente de pe eticheta ne infatiseaza un produs din categoria celor periculoase, fie si numai daca enumeram aditivii alimentari folositi. Producatorul a folosit: "apa dedurizata, zahar, fructoza, drojdie si/sau fermenti selectionati, indulcitori: E 950 (acesulfam K), E 954 (zaharina), E 952 (acid ciclamic), conservanti: sorbat de potasiu (E 202), benzoat de sodiu E 211, acidifiant: acid citric E 330, arome alimentare, suc de afine 1%, glicerina E 422, colorant alimentar caramel E 150". De asemenea, suntem avertizati ca are in compozitie si dioxid de sulf E 220.

ANALIZA. Sorita este o bautura alcoolica bogata in zaharuri rafinate cu absorbtie rapida (zaharoza-fructoza), edulcoranti intensi acalorigeni - E 950, E 954, E 952, conservanti artificiali - E 202, E 211, acidifiant, arome, glicerina si colorant - E 150. Dintre conservanti, E 211, benzoatul de sodium, este cel mai periculos. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca aceasta poate induce migrene, avand potential neurotoxic. De asemenea, poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de atentie (ADHD). Aceste efecte adverse au impus ca doza zilnica admisa pentru E 211 sa fie stabilita la 5 mg/kg corp. Sorbatul de potasiu este si el incriminat pentru aparitia de alergii si astm la unele persoane sensibile. Edulcorantii intensi au potential carcinogen, putand provoca in acelasi timp tulburari ale functiilor digestive, ale glicemiei sau de coagulare a sangelui. In asociere cu alcoolul, acesti aditivi devin si mai toxici, inrautatind metabolizarea acestuia, producand imbatarea rapida, din cauza neurotoxicitatii compusilor rezultati din metabolismul lor.

CONCLUZII. In urma analizei etichetei acestui produs, specialistul nu il recomanda copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, celor care sufera de maladii cardiovasculare, de hipertensiune, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu boli dermatologice, cu afectiuni ale tractusului digestiv, celor suferinzi de maladii neurologice si neurodegenerative, pulmonare, batranilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.