Societatea pentru Justitie a cerut ieri demisia imediata a tuturor membrilor CSM, acuzati ca au girat defectuos toate concursurile pentru conducerea instantelor organizate din 2005 incoace.

SoJust pune in discutie onestitatea cu care CSM a gestionat concursurile pentru posturile de conducere ale instantelor Societatea pentru Justitie (SoJust) a dat ieri publicitatii un document in care analizeaza toate cele sapte concursuri organizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din 2005 pina la finele anului trecut, document care semnaleaza nereguli in organizarea acestora si, pe cale de consecinta, cere demisia imediata a tuturor membrilor CSM. SoJust invoca prevederile Recomandarii 10/2000 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, referitoare la conflictele de interese, care se aplica nu doar in cazul rudelor, ci si al colegilor sau subordonatilor. Astfel, „au existat membri din comisie care s-au aflat in conflict de interese cel putin aparent cu cei examinati (25 de situatii pentru membrii titulari, 14 situatii pentru membrii supleanti), fiind fie colegi in aceeasi instanta cu cei examinati, fie superiori ai acestora, fie actuali sau fosti subordonati pe linie administrativa", se arata in documentul SoJust.

Campionul absolut al conflictului de interese identificat de SoJust este judecatorul Gheorghe Buta, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), prezent in 5 din cele 7 comisii de examinare care au functionat din 2005 pina anul trecut. La fiecare din cele cinci concursuri la care Buta a fost presedinte al comisiei de examinare au existat candidati de pe raza Curtii de Apel Cluj, de unde acesta a avansat la ICCJ. Dintre acestea, cazul cel mai flagrant de conflict de interese a fost concursul din toamna anului 2005, cind candidatul admis la conducerea Curtii de Apel Cluj a fost Valentin Mitea, fost presedinte al sectiei civile in perioada cind Buta conducea institutia, deci, conchide SoJust, acesta si-ar fi desemnat practic succesorul.

SoJust a identificat si incalcari ale Statutului magistratului (Legea nr. 303/2004) la toate concursurile organizate de CSM din 2005 incoace. Legea prevede ca din comisie fac parte doi judecatori de la Inalta Curte, doi de la Curtile de Apel si trei specialisti in comunicare sau, in cazul sefiei Parchetelor, doi procurori de la Parchetul General si doi de la Parchetele de pe linga Curtile de Apel. CSM a dat o alta interpretare legii, in sensul ca a admis in comisiile de examinare judecatori sau procurori „cu grad" de Curte de Apel, chiar daca acestia nu mai functionau efectiv in astfel de institutii. Au fost numiti ilegal in comisii, in viziunea SoJust, judecatoarele Valeria Dumitrache si Violeta Hutopila, detasate de la Curtea de Apel Bucuresti la Inspectia CSM, procurorul Mihai Banciu, detasat la CSM de la Parchetul Capitalei, Tamara Manea, detasata la CSM de la Parchetul Curtii de Apel Galati, Adrian Vartires, plecat de la DNA la CSM, si, la ultimul concurs, judecatorul Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj. De altfel, in decembrie CSM a decis suspendarea validarii concursului pentru conducerea instantelor din raza Curtii de Apel Craiova.

Pina la inchiderea editiei, judecatorul Anton Pandrea, presedintele CSM, nu si-a exprimat nici o pozitie fata de acuzele SoJust.

Originea concursurilor Legea nr. 303/2004, privind Statutul magistratilor, a fost adoptata, la presiunile UE, de fostul ministru PSD al Justitiei Cristian Diaconescu. Primul concurs pentru sefia instantelor si Parchetelor a fost organizat de CSM in septembrie-octombrie 2005, in mandatul Monicai Macovei. Pina in anul 1997, conducerea instantelor si Parchetelor era decisa direct de ministrul Justitiei. Fostul ministru Valeriu Stoica a operat o modificare a acestei practici, in sensul ca ministrul cerea avizul CSM pentru numirea presedintilor de instante sau a procurorilor sefi. CSM primea o singura propunere pentru o functie si nu a existat nici un caz in care sa respinga propunerea ministrului. Pina in 2005, la dosarele candidatilor pentru astfel de posturi era atasata o caracterizare a SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei, desfiintat de Monica Macovei.

Ce vrea SoJust de la CSM, pe www.cotidianul.ro/select