Presedintia slovena a UE va incerca in urmatoarele sase luni, cat dureaza mandatul sau, sa impulsioneze negocierile in vederea aderarii Turciei la blocul comunitar, insa nu garanteaza progresul acestor negocieri, a declarat ieri premierul sloven. "Vom incerca si vom demara negocierile in privinta unor capitole noi, dar, bineinteles, vom avea nevoie si de sprijinul celorlalte state membre. Vom depune toate eforturile, dar nu garantam reusita", a spus premierul sloven, Janez Jansa, intr-o conferinta de presa.
UE a demarat negocierile privind procesul de aderare a Turciei la blocul comunitar in octombrie 2005 si a deschis cinci din cele 35 de capitole de reforma, a caror negociere trebuie finalizata pentru a incheia acest proces.
Anul trecut, oficialii UE au declarat ca in prima jumatate a anului 2008 spera sa se inceapa negocierile in privinta a doua sau trei capitole. Diplomatii insa au constatat o rezistenta din partea Frantei, al carei presedinte, Nicolas Sarkozy, se opune aderarii Turciei la UE.
De altfel, Guvernul turc a anuntat ieri ca in cursul acestei saptamani va trimite Parlamentului o reforma importanta a legii care restrictioneaza libertatea de exprimare, a carei modificare este ceruta de UE.
Ankara este supusa presiunilor Uniunii pentru a amenda articolul 301 din Codul penal, care incrimineaza insulta adusa identitatii turce si care a fost folosit pentru a inculpa importanti scriitori turci. Oficialii turci au declarat luna trecuta ca tara lor va reforma legea dupa ce UE va permite reluarea negocierilor de aderare.
Raportul anual al Comisiei Europene privind Turcia, publicat in noiembrie, cerea autoritatilor de la Ankara sa faca "mai multe eforturi" referitoare la libertatea de exprimare si libertatea religioasa.