Polonia ar putea lansa privatizarea Bursei de la Varsovia in al doilea trimestru din 2008, prin vinderea unei participatii unor investitori institutionali si introducerea alteia direct pe piata, a declarat ieri Michal Chyczewski, ministrul adjunct de
Polonia ar putea lansa privatizarea Bursei de la Varsovia in al doilea trimestru din 2008, prin vinderea unei participatii unor investitori institutionali si introducerea alteia direct pe piata, a declarat ieri Michal Chyczewski, ministrul adjunct de Finante al Poloniei, pentru Reuters, informeaza NewsIn. Noul guvern polonez a declarat ca va accelera privatizarea, care a fost amanata de fostul guvern, pentru a spori veniturile bugetare si pentru a limita influenta politica asupra firmelor controlate de stat. Mai multe guverne din trecut au analizat planuri de privatizare a Bursei din Varsovia, insa operatorul bursei a ramas in continuare detinut de stat in proportie de 99%, o mica participatie fiind controlata de mai multi investitori institutionali.
"Aproximativ 30% va fi vanduta unor investitori institutionali si intre 10 si 20 de procente vor fi scoase la vanzare pe bursa, probabil printr-o oferta publica", a declarat Chyczewski, intr-un interviu. La jumatatea lunii decembrie, acesta a declarat ca ministerul intentioneaza sa vanda o participatie de 48% din bursa, insa nu a oferit informatii suplimentare. Chyczewski se asteapta ca sumele obtinute din privatizari in 2008 sa depaseasca nivelul de 1,3 miliarde euro, sau de peste doua ori mai mult decat estimarile guvernului conservator. Insa ministrul polonez a avertizat ca decizia va trebui sa fie analizata cu atentie, din cauza ca ar putea inchide calea unui viitor parteneriat al Bursei din Varsovia cu alt operator bursier. In data de 12 octombrie 2007, Bursa de Valori din Varsovia a devenit actionar al Bursei Monetar- Financiare si de Marfuri Sibiu, in urma unei participari la majorarea capitalului social al BMFM Sibiu prin care a dobandit un numar de 586 de actiuni in valoare de 1600 RON/actiune, ceea ce reprezinta 1,8% din capitalul bursei sibiene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.