Fost deputat PNTCD, pastorul baptist Petre Dugulescu a murit la Timisoara in urma unui stop cardiac. Recent fusese dezvaluita legatura sa cu Securitatea.

Secretarul general al Uniunii Baptiste din Romania, Ionel Tutac, sustine ca moartea pastorului Petre Dugulescu a survenit pe fondul supararii pe care i-a pricinuit-o devoalarea recenta a colaborarii sale cu Securitatea. „El si-a recunoscut colaborarea, dar Securitatea nu a mai avut incredere in el, asa ca au urmat o persecutie si o urmarire de mai multi ani", a spus Ionel Tutac, care a vorbit cu Dugulescu chiar joi, in ziua mortii. Potrivit acestuia, Dugulescu era si foarte obosit din cauza numeroaselor slujbe oficiate in perioada sarbatorilor. Informatia despre colaborarea sa cu Securitatea a inceput sa circule in luna decembrie pe forumuri de discutii, fiind postate si citeva documente reprezentative din dosarele Securitatii.

Documentele arata ca pastorul a fost recrutat in 1980, alegindu-si singur numele conspirativ Daniel Stefan. „Pe parcursul contactarii, candidatul a avut o atitudine corecta si principiala si a fost antrenat la intocmirea de note, de convorbiri si de informari scrise. (...) Discutiile s-au purtat initial pe marginea doleantei candidatului de a pleca la studii teologice in Elvetia si in excursie in SUA, avind depuse actele in acest sens pentru obtinerea pasaportului. A fost de acord cu propunerea facuta de a colabora in mod secret si organizat cu organele de Securitate, luindu-i-se angajament scris in acest sens", se spune intr-un raport al Securitatii, in care se arata si cum urma ca acesta sa se faca util.

„Avind in vedere eventuala sa plecare in strainatate, i s-a trasat sarcina de a ne informa despre intentiile unor persoane care cunosc despre aceasta si vor intentiona de a-i solicita unele comisioane pentru exterior, scrisori, colete, alte materiale", se spune in raport, mentionindu-se ca de la prima intilnire acesta a dat o „nota informativa despre emisarul baptist D.J.H". Un alt pastor baptist despre care Dugulescu ar fi dat informatii este Iosif Ton.

Potrivit documentelor, Dugulescu a fost exclus din retea in 1982 pentru ca „a continuat sa ascunda aspecte din preocuparile sale si ale emisarilor straini cu care a intrat in contact, adoptind o pozitie duplicitara".