Criza creditelor de pe pietele internationale, declansata in august 2007, are radacini foarte adanci si destul de solide, si are la baza riscuri excesive, intelegeri intre autoritatile de politica monetara si industria financiara si absenta unui sist
Criza creditelor de pe pietele internationale, declansata in august 2007, are radacini foarte adanci si destul de solide, si are la baza riscuri excesive, intelegeri intre autoritatile de politica monetara si industria financiara si absenta unui sistem de evaluare satisfacatoare, considera Moody's, informeaza NewsIn.
Analistii Moody's Investors Service considera ca la baza turbulentelor de pe pietele financiare stau structurile eronate dintre autoritatile de politica monetara, industria financiara, interactiunea "mistificatoare" dintre riscurile creditarii si ciclul economic, potrivit unui studiu care cerceteaza arheologia crizei.
Motivelor de mai sus li se adauga o "reducere a trasabilitatii riscului in procesul de inovare financiara", confuzia cu privire la concepte fundamentale cum ar fi lichiditatea, absenta unui sistem de evaluare satisfacatoare si falsa precizie in ceea ce a devenit un sistem cu o complexitate accentuata exponential, mai arata Moody's.Problemele complexe nu pot fi rezolvate cu solutii simple"Ceea ce arata acest studiu este ca in ultimii ani s-a accentuat exponential complexitatea sistemului financiar international", scrie Moody's. "Este improbabil ca probleme complexe sa fie abordate cu solutii simple, cel putin intr-un fel care sa nu reduca material dezvoltarea financiara, cresterea si profitabilitatea generala a sectorului financiar", avertizeaza analistii de la agentia de rating.
Cu toate acestea, mai exista un model conceptual posibil, mai spun analistii, si dau exemplul unui model bazat pe instrumente contra-ciclice si pe elemente care sa absoarba puternic socurile. "Totusi, un astfel de model ar trebui sa evite riscul letal pe care il reprezinta pentru ecosistemul financiar o inasprire a reglementarii, mai ales prin micsorarea biodiversitatii", avertizeaza studiul Moody's.
Astfel, Moody's se refera la stimulentele din sistemul financiar si atrage atentia ca structura platilor unora dintre jucatorii din sector nu este compatibila intotdeauna cu interesele de afaceri ale bancii pe termen mediu si lung.
"Ca sa spunem lucrurilor pe nume, nu este limpede daca mecanismele de compensare actuale se asigura ca traderii iau in considerare interesele pe termen lung ale bancii pentru care lucreaza, cum ar fi supravietuirea institutiei respective", arata Moody's si adauga ca o politica recenta de limitare a salariilor la un nivel moderat pe care au anuntat-o unele banci si de plata a restului de compensatii sub forma de actiuni reprezinta o recunoastere a problemei.
"Totusi, astfel de “bune intentii' nu supravietuiesc in general unei perioade de crestere exploziva si, in orice context, de obicei au ele insele consecinte nedorite", mai atrage atentia studiul agentiei de rating.
Moody's mai arata ca uneori exista un punct dupa care accentuarea competitiei din sector mai degraba ameninta stabilitatea in loc sa o intareasca si ca profitabilitatea exceptionala si asumarea de riscuri sunt consecinte neintentionate ale reglementarii financiare, ceea ce este ingrijorator.Dificultatea evaluarii riscurilor este o problemaReferitor la interactiunea "mistificatoare" dintre riscurile creditarii si ciclul economic, Moody's arata ca dificultatea evaluarii in timp a riscurilor este o alta problema. "Interactiunea dintre evaluarea riscurilor creditarii si ciclul de afaceri este o problema atat pentru managerii de risc, cat si pentru agentiile de rating", mai scrie raportul Moody's.
Moody's mai arata ca la baza turbulentelor de pe pietele financiare ar putea sta si o "reducere a trasabilitatii riscului in procesul de inovare financiara". In acest sens, analistii de la agentia de rating atrag atentia ca o combinatie de inovatie financiara, opacitate si imprumuturi este in general exploziva.
"Asimetriile la nivel de informare pot fi o sursa de castig pentru unii si, in acelasi timp, de evaluare gresita si de asumare de riscuri excesive pentru altii".
Studiul analistilor de la Moody's vorbeste si despre o confuzie referitoare la intelesul unor concepte fundamentale, cum ar fi lichiditatea. "Este de remarcat ca in ultimele zile niciun concept nu este mai critic si in acelasi timp mai confuz decat cel de “lichiditate”.
“Lichiditatea inseamna lucruri foarte diferite pentru multi oameni, fie ca acestia sunt investitori, bancheri, traderi, economisti sau bancheri centrali".
In cele din urma, studiul Moody's mai atrage atentia asupra a doua aspecte identificate printre "radacinile" crizei creditelor: absenta unui sistem de evaluare satisfacatoare si falsa precizie in ceea ce a devenit un sistem cu o complexitate accentuata exponential.
"Nu vedem o cale catre un sistem de evaluare perfecta pe pietele de credit si nu este deloc limpede daca pietele de capital sau cele de schimb valutar au ajuns la vreun astfel de punct", arata Moody's. Analistii de la agentia de evaluare mai atrag atentia ca "increderea acordata unui sistem de evaluare bazat pe o teorie a pietei eficiente este, cu exceptia cazului in care este insotit de alte tipuri de garantii, o reteta pentru probleme".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.