Presedintele Traian Basescu s-a consultat cu sindicatele si cu Guvernul, cu toate ca a promulgat deja bugetul pe 2008.Dumitru Costin anunta o luna grea pentru Guvern Guvernul nu si-a insusit nici una dintre observatiile pe care seful statului le-a facut ieri la intilnirea convocata la Palatul Cotroceni referitoare la asigurarile sociale de stat. De alfel, membrii Executivului care au participat ieri la consultari nu s-au ferit sa sublinieze inutilitatea demersului prezidential. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a aratat ca discutiile sint tardive cita vreme legea a fost deja promulgata. „In opinia noastra, aceasta intilnire, pornind de la aceasta scrisoare, a fost una fara obiect, pentru ca nu doar faptul ca cele doua legi - bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale - au fost deja promulgate, dar in cadrul celor doua au fost incluse prevederi care indeplineau aceste solicitari", a explicat Vosganian. Din partea Guvernului au mai participat la discutii ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan. Dupa consultari, vorbind in numele celor zece delegati ai sindicatelor, presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca sindicalistii au reusit sa ajunga la o intelegere „pe doua planuri" cu Guvernul. Primul se refera la piata muncii, la formarea profesionala alaturi de flexibilizarea pietei muncii si la inspectia muncii. Cel de-al doilea are in vedere evaluarea temeinica a sistemului public de pensii, pentru a vedea in ce masura acesta va putea oferi prestatiile oferite de lege. Parerea liderului BNS a fost ca „urmeaza o luna de lucru intens cu Guvernul pentru a putea sa prezentam prioritatile pentru piata muncii si sa vedem ce solutii gasim pentru ca sistemul public de pensii sa fie finantabil".

Cu trei zile inainte de sfirsitul anului trecut, ingrijorat pentru soarta asigurarilor sociale ale salariatilor inaintea debutului unui an electoral, Traian Basescu a amenintat ca nu promulga bugetul de stat. Amenintarea venea dupa ce sindicatele ii cerusera, printr-o scrisoare, sa nu promulge legea. Astfel, seful statului anunta ca va convoca pe 3 ianuarie o mare consultare cu sindicatele si cu Guvernul si ca abia dupa aceea o sa promulge Legea Bugetului de stat pentru 2008, adoptata de Parlament. O zi mai tirziu, Traian Basescu s-a razgindit. A promulgat bugetul si l-a trimis imediat spre publicare la Monitorul Oficial.

Lantul consultarilor Peste o luna, tot la Palatul Cotroceni, va avea loc o consultare similara cu cea de ieri, dupa cum a anuntat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Reprezentantul Guvernului a aratat ca temele vor fi legate de nomenclatorul de meserii pe care Agentia de Ocupare a Fortei de Munca ar putea sa il finalizeze pentru reorientarea profesionala a somerilor si unele masuri prin care cei ce vor sa-si schimbe meseria sau sa isi aleaga in plus o meserie noua sa o poata face cu mai mare usurinta, precum si problema sustenabilitatii sistemului de pensii.