Alitalia si Malev, invitate la discutii in zilele urmatoare
"In lipsa plangerilor este greu de aplicat o sanctiune"Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) avertizeaza ca posibilii vinovati de anularea zborurilor de saptamana
Alitalia si Malev, invitate la discutii in zilele urmatoare
"In lipsa plangerilor este greu de aplicat o sanctiune"Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) avertizeaza ca posibilii vinovati de anularea zborurilor de saptamana trecuta ar putea fi sanctionati, desi acest lucru este greu de realizat in lipsa unor plangeri din partea calatorilor care au ajuns tarziu la destinatie.
Potrivit inspectorului sef al ANPC Bucuresti - Ilfov, Ion Mateescu, in cadrul controalelor de vineri si sambata efectuate in aeroporturile Otopeni si Baneasa, Autoritatea s-a izbit de lipsa de colaborare a reprezentantilor a doua companii aeriene, care au sustinut ca nu sunt abilitati in aceasta relatie. Ei au fost invitati sa dea explicatii, in zilele urmatoare, la sediul local al ANPC.
"Vineri seara am mers la Aeroportul Otopeni, unde am verificat un caz de zbor anulat, al companiei Alitalia. Reprezentantul companiei, care era la fata locului, a spus ca nu are competente in relatia cu Autoritatea, asa ca acestei companii i-a fost trimisa o invitatie la discutii. Sambata, un coleg al meu a facut o verificare similara si, din motive asemanatoare, i-a invitat la discutii pe reprezentantii companiei Malev. Sunt asteptati, in urmatoarele zile, la discutii, iar ceea ce va pot spune cert este ca va fi incheiat un proces-verbal pentru control. Cat despre sanctiuni, este prematur sa ne pronuntam pana nu vorbim cu reprezentantii companiei", a declarat ieri, citat de Mediafax, Ion Mateescu.
In ceea ce priveste posibilele sanctiuni aplicate in cazul altor companii pentru ca, in perioada rezervarilor cauzate de intarzierile semnificative, nu i-ar fi tratat corespunzator pe pasageri, Mateescu s-a aratat rezervat, explicand ca, in lipsa unor plangeri, este greu de aplicat o sanctiune.
"Pasagerii prefera sa anunte presa, dar sa nu faca plangeri la ANPC. Probabil spera ca, odata urcati in avion, probleme de genul acesta nu vor mai aparea. De exemplu, vineri ne-am sesizat din oficiu (ANPC - n.r.), dar nu s-a primit nicio reclamatie. La controlul la care am participat, in cazul intarzierii cursei Alitalia, niciun pasager nu a dorit sa faca plangere, chiar daca le-am spus ca au acest drept. La insistentele mele, unul din pasageri a copiat cateva acte, pe care mi le-a inmanat si care s-ar putea transforma intr-o plangere", a explicat inspectorul sef.Pasagerilor Wizz Air li s-a spus ca pot primi banii inapoiDin cauza ninsorilor abundente de saptamana trecuta, sute de pasageri au fost blocati joi pe cele doua aeroporturi din Capitala. Nemultumiti si revoltati dupa ce nu au aflat nici vineri la ce ore ar putea decola spre destinatiile pentru care au bilete, pasagerii care au reclamat lipsa informatiilor din partea companiilor aeriene au scandat de fiecare data anuntarea curselor intarziate si i-au huiduit pe oficialii aeroportului.
Reprezentantul pentru relatii publice al companiei Wizz Air, Daniel Amzar, declara vineri pentru NewsIn ca pasagerii ale caror zboruri au fost anulate isi vor putea primi banii inapoi, desi, oficial, nu exista nicio statistica a celor care au solicitat acest lucru.
"Zborul catre Londra a fost anulat ieri (joi - n.n.) si nu a fost reprogramat, insa pasagerii au avut posibilitatea de a calatori catre aceasta destinatie astazi (vineri - n.n.) prin reprogramarea pentru urmatoarea cursa. Cei care nu au facut acest lucru ieri nu s-au putut imbarca pentru zborul de azi. De asemenea, pasagerii mai au alte doua posibilitati, sa-si primeasca banii inapoi sau sa beneficieze de un fel de credit, prin care pot folosi banii din pretul biletului pentru orice alta cursa a Wizz Air", a afirmat Amzar.
Tot el a mai spus ca pasagerii al caror zbor a fost anulat joi nu mai trebuia sa ramana in sala de asteptare din aeroport decat daca erau reprogramati pentru cursa de vineri. In acest caz, pasagerilor care nu erau din Bucuresti li s-a oferit cazare de catre operatorul aerian. De asemenea, pentru pasagerii ale caror zboruri au fost amanate vineri dimineata au fost oferite alimente si bauturi.Sky Europe a acuzat Aeroportul Otopeni pentru intarzierea curseiSustinand ca au luat toate masurile necesare pentru confortul pasagerilor, reprezentantii Sky Europe au considerat ca intarzierile aparute in cazul cursei spre Viena au fost cauzate de Aeroportul Otopeni, care nu a asigurat in timp util un culoar de zbor.
Potrivit directorului de marketing al companiei, Mihaela Badic, "in cazul cursei spre Viena, Sky Europe a lasat aeronava in Aeroportul Otopeni mai mult de 28 de ore, dar acesta nu i-a gasit culoar de zbor, invocand diverse probleme cauzate de ninsoare". "In cazul in care ANPC va decide sa aplice amenzi companiilor aeriene, ele va trebui achitate de catre compania care nu a putut asigura conditiile de zbor si a dus la intarzierea cursei. Sky Europe o sa ceara explicatii in scris de la Otopeni si Baneasa pentru intarzierile provocate care au adus grave prejudicii de imagine companiei", a mai spus Badic, adaugand ca 99% dintre pasagerii Sky Europe sunt clienti de business care au reactionat foarte bine, intelegand cauza intarzierilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.