Şoferii care vor sa transporte animale pe un drum mai lung de 65 kilometri sunt obligati, incepand de sambata, sa detina un certificat de competenta profesionala, eliberat in urma absolvirii unor cursuri de pregatire pentru bunastarea animalelor.
Şoferii care vor sa transporte animale pe un drum mai lung de 65 kilometri sunt obligati, incepand de sambata, sa detina un certificat de competenta profesionala, eliberat in urma absolvirii unor cursuri de pregatire pentru bunastarea animalelor.
Circa 150 de persoane au absolvit cursurile de pregatire profesionala, insa o singura persoana a venit pana acum sa-si ridice certificatul de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), potrivit datelor institutiei, remise Mediafax.
Ceilalti soferi sunt asteptati sa vina sa le ridice personal sau, in cazul in care o firma de transport a trimis mai multe persoane la cursuri, un reprezentant poate ridica certificatele pentru toti soferii.
Detinerea unui certificat de competenta profesionala este obligatorie pentru "toti conducatorii si insotitorii de pe vehiculele rutiere care transporta animale vii in scop economic, pe distante mai mari de 65 km", se arata intr-un ordin al presedintelui ANSVSA.
Certificatele sunt eliberate de Directia generala sanitar-veterinara din cadrul ANSVSA, pe baza unei cereri insotite de atestatul obtinut la absolvirea cursului.
La cursurile de pregatire profesionala soferii invata despre intervalele de hranire si adaparea animalelor, durata transportului si perioadele de repaus, aspecte practice de manipulare a animalelor, impactul conducerii auto asupra bunastarii animalelor transportate si asupra calitatii carnii.
Alte teme abordate sunt conditiile generale pentru transportul de animale, documentatia de transport, conditiile care trebuie sa fie indeplinite de mijloacele de transport. Prima zi a cursului este destinata pregatirii, iar in cea de-a doua zi are loc examenul.
Patru sesiuni de cursuri au avut, deja, loc in perioada noiembrie-decembrie a anului trecut. Autoritatea Veterinara pune la dispozitie tematica de instruire, lectorii si participa in comisiile de examinare.
Valabilitatea certificatului de competenta profesionala este de cinci ani, si, la fel ca in cazul carnetului de conducere, acesta poate fi suspendat in urma unor abateri, iar dupa data expirarii este reobtinut doar printr-o reevaluare.
Cursuri privind bunastarea animala vor fi organizate si pentru fermierii si transportatorii care transporta animalele pe distante mai reduse de 65 de kilometri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin