Pietele de la Sibiu unde se tranzactioneaza derivatele pe actiuni au fost agitate in primele doua sedinte din acest an, pe fondul caderii preturilor. Aceasta evolutie este explicata de Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, care pune caderea pe "
Pietele de la Sibiu unde se tranzactioneaza derivatele pe actiuni au fost agitate in primele doua sedinte din acest an, pe fondul caderii preturilor. Aceasta evolutie este explicata de Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, care pune caderea pe "fondul impactului emotional provocat de aparitia unor informatii legate de piata americana, care au actionat ca declansator psihologic pentru investitorii aflati de-a lungul zilei in asteptarea unei directii, multi jucatori apeland la ordinul stop loss, incercand astfel limitarea unor pierderi potentiale mai mari". Derivatele pe actiunile SIF 2 au inceput anul cu o cadere de peste 6%, tranzactiile fiind realizate la 3,43 - 3,63 lei, pentru ca vineri preturile sa scada la 3,37 - 3,52 lei, cumparatorii de Call mizand insa pe o revenire peste pragul de 4 lei. Pentru jumatatea anului, tranzactiile au fost realizate la 3,555 - 3,7001 lei, cu o inchidere vineri la 3,644 lei, iar pentru septembrie la 3,83 - 3,9 lei.
O evolutie asemanatoare au avut si derivatele pe SIF 5, care au fluctuat joi intre 4,3802 si 4,6 lei, pentru ca vineri sa scada pana la 4,365 lei, pretul de cotare fiind stabilit la 4,3702 lei.
Pentru aceasta scadenta tranzactiile cu optiuni Put si Call arata ca praguri majore pe cele de la 4,2 lei, 3,9 lei si 3,8 lei in partea inferioara si pe cele de 4,6 lei, 4,9 lei si 5,1 lei in cea superioara. Pentru jumatatea anului preturile au coborat de la 4,67 lei, maxim al sedintei de joi, la 4,5101 lei, minim atins vineri, cand inchiderea s-a realizat la 4,54 lei.
Pentru aceasta scadenta cumparatorii de optiuni Call mizeaza pe o revenire a preturilor peste pragul de 5,2 lei.
De altfel, interesul investitorilor pentru optiuni a crescut la inceput de an, Coos afirmand ca "optiunile sunt la mare cautare astfel incat numarul acestora a depasit chiar multe din contractele futures in sine".
In ceea ce priveste derivatele pe actiunile Bancii Transilvania, acestea au fost tranzactionate pentru martie la 0,9265 - 0,9407 lei, cu o inchidere vineri la 0,9394 lei, iar pentru iunie la 1,027 - 1,04 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.