La Teatrul de Comedie are loc vineri, 11 ianuarie (Sala Studio, ora 19.30), premiera oficiala a spectacolului "Inmormantarea" de Peter Nadas. Piesa, pusa in scena de Laszlo Bocsardi, se va juca in prezenta autorului - dramaturgul, prozatorul si eseis
La Teatrul de Comedie are loc vineri, 11 ianuarie (Sala Studio, ora 19.30), premiera oficiala a spectacolului "Inmormantarea" de Peter Nadas. Piesa, pusa in scena de Laszlo Bocsardi, se va juca in prezenta autorului - dramaturgul, prozatorul si eseistul maghiar Peter Nadas (n.1942, Budapesta), unul dintre marii scriitori de azi ai Ungariei. Acelasi pe care nu povestea il intereseaza in teatru si nici ideile. "Acestea sunt chestiuni ce tin de literatura si filosofie. In teatru ma intereseaza sistemul de relatii dintre trupurile vii. Imaginea, dar nu in sensul in care este definita notiunea in artele plastice. Ma intereseaza imaginile in miscare ale trupurilor vii", afirma Nadas. Protagonistii spectacolului, Mihaela Teleoaca si Dragos Huluba, ne vor demonstra cum se poate "vorbi prin intermediul conexiunilor interioare ale trupurilor", asa cum si-a dorit dramaturgul, evident gratie si viziunii regizorale a lui Bocsardi.
Peter Nadas este autorul a peste 20 de volume (romane, nuvele, povestiri, eseuri, piese de teatru) traduse in toate limbile de circulatie internationala.
Nadas a studiat jurnalismul si fotografia. A lucrat cativa ani ca fotoreporter la o mare revista-magazin din Budapesta, apoi ca ziarist la un modest cotidian din provincie. A debutat editorial in 1967 cu volumul de povestiri "Biblia". A urmat volumul "Jocul de-a cautatul cheii", mai tarziu "Descrierea", iar in 1972, romanul "Sfarsitul unui roman de familie" care, din cauza interdictiilor cenzurii, au vazut lumina tiparului abia in 1977, respectiv, 1979. In prezent, "Sfarsitul unui roman de familie" a ajuns la a sasea editie, fiind tradus in peste 20 de limbi. In limba romana a aparut in 2001 la Editura Polirom, traducerea fiind semnata de Anamaria Pop. Volumul de teatru "Scena" (1982), un volum de critica teatrala si eseuri "Sala de spectacole" (1983), romanul "Apocalipsa memoriilor"(1985), incununeaza, printre altele, activitatea sa de dramaturg, recompensata cu importante premii in tara sa de origine si in Europa.
Traducerea piesei "Inmormantarea" este asigurata de Anamaria Pop, iar miscarea scenica ii apartine lui Liviu Matei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.