Utilizatori. La Biblioteca "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti, nevazatorii pot naviga pe internet Din spatele usii de metal se aude un zgomot de zavor tras si o voce calda si primitoare te pofteste inauntru. Imediat in dreapta se afla o balustrada din
Utilizatori. La Biblioteca "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti, nevazatorii pot naviga pe internet Din spatele usii de metal se aude un zgomot de zavor tras si o voce calda si primitoare te pofteste inauntru. Imediat in dreapta se afla o balustrada din lemn pe care daca o urmezi pipaind-o ajungi in sala de lectura. Pana acolo sunt cam sapte pasi. Inca un pas la dreapta si te simti invaluit de caldura si de un miros placut. Inca vreo trei pasi in fata si ajungi in dreptul unui calculator. Asa se masoara distantele la biblioteca orbilor din Bucuresti. Undeva in spatele unui bloc de pe Mihai Bravu se afla o usa de metal pe care este lipit programul bibliotecii. Bibliotecara Simona Soare Ivanescu ne invita in sala de lectura, o sala mare, plina de carti si de calculatoare. Tanara povesteste cum a inceput totul: "Biblioteca a fost inaugurata pe 7 martie 2001 si este singura biblioteca publica de acest gen din Romania. Finantarea s-a facut cu fonduri europene si avem o stransa relatie cu Asociatia Nevazatorilor. Avem cam 300 de abonati si tinem legatura in general prin telefon. Ei ma suna si imi spun cam ce carti ar dori sa... auda, iar eu ma inregistrez citind cartea respectiva apoi fie le-o trimit pe mail in format mp3, fie ii astept aici si le pun inregistrarea. Am pana acum cam 4.000 de ore de inregistrari", ne lamureste bibliotecara. Cat despre ce anume "citesc", tanara precizeaza: "Au cerut Codul lui Da Vinci, acum m-au rugat sa le inregistrez din Orhan Pamuk, castigatorul de anul trecut al Nobelului pentru literatura, Graham Greene, Borges, Garcia Marquez. Dar, in acelasi timp, au nevoie si de carti de specialitate, manuale. Avem abonati de la 14 ani la 60 de ani". In sediul bibliotecii se afla o retea de cinci computere dotate cu programe special create pentru deficientii de vedere, care le permit acestora sa utilizeze calculatorul. Prin diferite combinatii de taste, vocea sintetica citeste absolut tot ce se afla pe monitor. Nevazatorii pot naviga pe internet, pot folosi Messengerul, pot asculta cursurile de la facultate sau de la scoala. Pentru cititorii "clasici", exista insa si carti in Braille.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.