Platile directe acordate agricultorilor din fondurile Uniunii Europene vor fi efectuate cel mai probabil gradual, incepand din februarie, numai pe acele suprafete care au fost deja verificate si certificate de catre auditori independenti, a declarat,
Platile directe acordate agricultorilor din fondurile Uniunii Europene vor fi efectuate cel mai probabil gradual, incepand din februarie, numai pe acele suprafete care au fost deja verificate si certificate de catre auditori independenti, a declarat, vineri, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, citat de Mediafax. "Platile directe vor putea fi efectuate cel mai probabil de la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie, numai pe suprafetele care au fost deja verificate si certificate de catre auditori independenti. Cel mai probabil vor putea fi facute gradual", a afirmat Orban, intr-o conferinta de presa in care a prezentat prioritatile Romaniei in anul 2008 in domeniul afacerilor europene.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a afirmat si el, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, ca plata subventiilor din fonduri UE va fi derulata gradual, pe masura ce sunt finalizate controalele administrative si in teren efectuate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), institutia responsabila cu gestionarea platilor pentru agricultori. Plata directa din fonduri UE se ridica la circa 50 de euro pe hectar pentru fiecare dintre fermieri, la care se adauga alti 30 de euro, plati complementare de la bugetul de stat.
Suma totala alocata pentru platile aferente anului 2007 este de 440 de milioane euro. Romania a riscat sa piarda 25% din valoarea acestor fonduri, dupa ce Comisia a avertizat ca ar putea aplica clauza de salvgardare, daca deficientele APIA nu sunt remediate. Dupa ce a stabilit doua termene limita pentru remedierea deficientelor, Comisia a decis sa nu activeze clauza, dar fermierii sustin ca intarzierile inregistrate in alocarea fondurilor europene le-au adancit problemele financiare, cauzate de seceta din vara anului trecut.
Leonard Orban a mai afirmat vineri, ca una dintre prioritatile Romaniei pentru 2008 este legata de inceperea cheltuirii efective a fondurilor comunitare, cum ar fi platile directe si fondurile structurale si de coeziune, intrucat sume importante vor incepe sa intre in Romania din acest an. El a precizat ca anul 2008 va arata clar modul in care Romania stie sa gestioneze astfel de sume mari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.