Statiunea ofera un sezon prelungit de schi
Zona Poiana Marului pastreaza vestigii daciceRegiune mult indragita, natura care ispiteste curiozitatea drumetului, daruindu-i depline satisfactii, Muntii Semenic se identifica in distincta si permanenta oferta pentru recreatie in mijloc de lume carpatica.
Desi Muntii Semenic nu sunt inalti, natura peisajului deosebit de expresiva si originala, numeroase obiective turistice, diversitatea atractiilor si a conditiilor de confort, pentru vizitatorii si iubitorii drumetiei fac din ei o regiune de exceptie in cadrul spatiului geografic al Carpatilor Romanesti. Muntii Semenic concureaza numeroase masive carpatice cu medii de 1800-1900 m.
Muntii Semenic s-au edificat de mult timp ca regiune de traditie pentru turism in regiunea geografica a Banatului. Bogatia naturii inconjuratoare, tezaurul valorilor etnografice, folclorice si culturale, dotarile specializate ofera posibilitati deosebit de mari pentru o extinsa si originala activitate turistica moderna. Amploarea amenajarilor si valorificarea complexa a acestora definesc calitatea si dinamica functionalitatii turistice. Zona Semenicului se constituie, de aceea, ca cea mai importanta concentrare turistica din Muntii Banatului. Statiunea ofera iubitorilor de schi un sezon ceva mai mare decat media anuala in tara. Din noiembrie pana in aprilie stratul de zapada este in medie 60-80 cm. Cele mai apropiate orase sunt Timisoara si Resita. Statiunea este deschisa tot timpul anului.Parcul National Semenic - Cheile CarasuluiParcul se intinde pe o suprafata de 36.214 ha in sudul Platoului Semenic, cuprinzand 8 rezervatii naturale.
Raurile au sculptat in relieful calcaros diferite forme carstice. Pesterile si dolinele se regasesc in numar mare in perimetrul parcului, cele mai spectaculoase fiind Cheile Carasului si pesterile din apropierea acestora (Comarnic, Racovita, Ţolosu).
Valea Carasului este strajuita de versanti abrupti, cu inaltimi de 100-200 m, cu forme ciudate, precum stanca in forma de cocos urias din apropierea ruinelor Cetatii Carasovei, situata pe unul dintre cele mai falnice promotorii ale cheilor, de unde se ofera o adevarata panorama. Un peisaj aparte, contrastant, apare in Poiana Prolazului: fanete, livezi si mici ogoare cultivate.
Cheile Carasului se numara printre cele mai lungi si mai salbatice din Romania (19 km) si prezinta 2 sectoare de chei despartite de Lunca Prolazului, loc in care versantii s-au retras parca pentru a face loc celor caterva gospodarii cuibarite pe malurile Carasului.
In Parcul National Semenic - Cheile Carasului veti avea posibilitatea de a observa specii cu un caracter mediteranean, cateva specii relicte tertiare si specii endemice de plante si animale.
In apele de pe teritoriul parcului (Caras si afluentul sau Buhui, Barzava, Timisul, Nera, Poneasca) vietuiesc, printre altele, pastravul, linul si mreana.
Peste 1.000 de specii de plante au fost identificate in perimetrul Parcului National Semenic - Cheile Carasului. Padurile de fag impresioneaza prin dimensiunile exceptionale ale arborilor, rar intalnite in alte locuri, si prin forma deosebita a trunchiurilor si coroanelor. Este notabil faptul ca si climatul submediteranean favorizeaza dezvoltarea a 33 de specii de orhidee in perimetrul parcului.
Traseele turistice, cu o lungime de 115 km pe teritoriul parcului national, poarta drumetii spre crestele muntilor, puncte de belvedere, pesteri sau vestigii istorice.
Printre obiectivele turistice din Parcul National Semenic - Cheile Carasului se numara Cheile Carasului, Pesterile Comarnic si Popovat, Lacurile Buhui, Marghitas, Gozna si Trei Ape, padurea de fagete virgine Izvoarele Nerei etc.Poiana MaruluiPoiana Marului este amplasata intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, pe malurile Bistrei Marului, perimetrul sau fiind strabatut si de cursurile unor afluenti ai acesteia (Scorila, Şucu). Muntele Mic, Nedeia si Varful Pietrii, cu versantii impaduriti, domina statiunea, iar in departare pot fi zarite crestele muntilor Retezat si Ţarcu.
Zona Poienii Marului a fost locuita inca din antichitate, vestigiile arheologice (de exemplu, altarul pagan ce se gaseste la altitudinea de 1.200 m pe versantul nordic al Muntelui Mic) evidentiind o intensa activitate religioasa a populatiei dace din regiune, activitate concentrata in jurul Muntelui Gugu (2.219 m in Masivul Ţarcu-Godeanu).
Pana azi se transmit legende legate de comoara regelui dac Scorilo, ascunsa intr-o pestera secreta din imprejurimile Poienii. Astfel, conform legendei, in stanca lui Scorilo, formatiune cu un perete abrupt, s-ar gasi o pestera in care este ascunsa comoara.
Locatia exacta a pesterii ar fi indicata de prima raza de soare care trece peste creasta numita Buza Nedeii si cade pe mijlocul peretelui de stanca in zorii zilei solstitiului de vara.
Dezvoltarea zonei turistice incepe dupa 1936, cand Poiana Marului si Muntele Mic sunt declarate statiuni turistice. In perioada respectiva se construiesc la Poiana Marului primele facilitati de cazare, iar ulterior statiunea se dezvolta rapid, atat din punctul de vedere al capacitatii de cazare, cat si din cel al facilitatilor disponibile si al asigurarii transportului pana in statiune, astfel incat in anii '40 ajunge sa fie recunoscuta ca "Perla Banatului".
In 1977 se ridica la Poiana Marului hotelul Scorilo, cu 72 de camere si o capacitate de peste 400 de locuri de cazare (actualmente inchis), iar turismul in statiune dobandeste un nou impuls la inceputul anilor '80, dupa inceperea lucrarilor la barajul si lacul de acumulare Maru (finalizate in 1992).
In ultimii ani s-au construit la Poiana Marului mai multe case de vacanta si au fost deschise circuitului turistic pensiuni care incearca sa acopere cererea de facilitati de cazare si servicii turistice in zona.Zona ofera multe posibilitati de agrementTuristii ce aleg Poiana Marului ca destinatie de vacanta au la dispozitie multiple posibilitati de petrecere a timpului liber si agrement.
Amatorii de drumetii au la dispozitie mai multe trasee montane ce pornesc din Poiana Marului: spre lacul de acumulare de la Gura Apei (hidrocentrala Rau de Mori) prin Şaua Iepii (1.727 m), intre Masivul Bloju si Baicu; spre varfurile Cuntu si Ţarcu, pe Valea Şucului; spre Muntele Mic, pe valea paraului Scorila; spre Varful Nedeii.
Pe apele repezi de munte poate fi practicat rafting-ul si canioning-ul, iar lacul Maru este o locatie potrivita pentru plaja, inot si sporturi acvatice sau plimbari cu barca.
Amatorii de offroad si enduro au la randul lor la dispozitie o serie de trasee pe care le pot parcurge in muntii ce inconjoara statiunea.
De altfel, intreaga zona a devenit in ultimii ani un punct de atractie pentru impatimitii sporturilor cu motor, desfasurandu-se aici evenimente importante in domeniu.
Imprejurimile Poienii Marului sunt des vizitate si de pescarii si vanatorii amatori, iar in timpul iernii exista si posibilitatea practicarii unor sporturi de sezon pe partiile naturale de pe versantii ce inconjoara statiunea.
Mai puteti gasi la Poiana Marului terenuri de sport cu gazon sau betonate, care ofera toate conditiile pentru organizarea unor partide de minifotbal, tenis, baschet, volei, badminton, pensiunile din statiune fiind frecvent alese ca destinatii pentru cantonamentele echipelor sportive.Poiana Maruluistatiunea se afla la 25 km distanta de orasul Otelul Rosu intre Muntele Mic, Nedela si Varful Pietrii.este plasata la o altitudine de 500 de metri.se poate ajunge pe DN68, Caransebes - Hateg, cu deviere pe langa comuna Zavoi SemenicAccesul in parcul Semenic este posibil:dinspre nord, de pe drumul judetean DJ582 (Resita - Slatina-Timis)dinspre est, de pe drumul national DN58 (Anina - Resita)dinspre sud, dinspre Anina si Cheile Nerei, de pe drumul national DN57B