Gazprom cauta o cale de acces catre vastele resurse nigeriene, miscare care sporeste ingrijorarile guvernelor din Vest cu privire la distributia gazelor catre Europa.
Un oficial nigerian din industria petroliera, care nu a dorit sa-si dezvaluie
Gazprom cauta o cale de acces catre vastele resurse nigeriene, miscare care sporeste ingrijorarile guvernelor din Vest cu privire la distributia gazelor catre Europa.
Un oficial nigerian din industria petroliera, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, a declarat ca Gazprom s-a oferit sa investeasca in infrastuctura energetica a Nigeriei in schimbul unei sanse de a dezvolta lucrari pe unul dintre cele mai mari depozite de gaz din lume. Eforturile Rusiei sunt o parte din incercarile de a se apropia de Nigeria.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a scris sefului statului nigerian, Umaru Yar'Adua, anul trecut, pentru a purta discutii asupra unei posibile colaborari in domeniul energetic. Eforturile Gazprom au cauzat ingrijorari intre statele europene din ce in ce mai dependente de importurile de gaze din Rusia.
"Ceea ce propune Gazprom este de-a dreptul incredibil", a declarat oficialul nigerian pentru Financial Times, care a mai precizat ca "acestia au spus ca occidentalii au profitat de noi in ultimii 50 de ani, si ca ei ne ofera o afacere mai buna si ca sunt gata sa-i depaseasca pe chinezi, indieni si americani". Ilya Kochevrin, reprezentatul Gazprom, a confirmat negocierile cu oficialitatile nigeriene si a adaugat: "Am luat decizia sa dezvoltam nivelul achizitiilor si al strategiilor de dezvoltare in afara Rusiei, iar Africa este una dintre prioritatile noastre".
Orice incercare a Gazprom de a se stabili in Nigeria, mult timp dominata de companii ca Royal Dutch Shell, Chevron si ExxonMobil, va da restart unei tendinte intre companiile subventionate de stat de a concura cu rivalele din Occident. Cu toate ca Nigeria a fost o sursa importanta de gaz natural pentru SUA si Europa, companiile occidentale s-au concentrat asupra productiei si vanzarii petrolului din Nigeria, care este cel mai mare producator de petrol crud din Africa.
Gazprom are in vedere crearea de facilitati de a transforma gazul natural in gaz lichid, pentru a face posibila transportarea pe mare a gazului, in Europa, dar si in alte parti ale globului. Acelasi oficial nigerian a spus ca oficiali ai Gazprom au vizitat Abuja, la mijlocul lunii decembrie, venind cu o variata gama de solutii pentru a revigora sectorul de gaze, slab performant, al Nigeriei.
Un document al Gazprom, vazut de Financial Times, spune ca se ofera "un puternic suport tehnic si financiar".
Oficialul nigerian vorbeste despre o colaborare a Gazprom cu anumite banci internationale pentru a obtine fonduri, in vederea preluarii participatiilor statului nigerian, din intelegerile cu companiile de petrol occidentale, sperand sa obtina drepturile de a exploata resursele de gaz si de construire a unor facilitati de convertire a gazului in gaz lichefiat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.