Sfarsitul sedintei de astazi a pietei valutare ar putea aduce o scadere a cotatiilor spre nivelul de 3,5 lei. Evolutia monedei nationale va fi determinata de decizia C.A. al BNR privind politica sa monetara, cursul de schimb al leului ramanand in con
Sfarsitul sedintei de astazi a pietei valutare ar putea aduce o scadere a cotatiilor spre nivelul de 3,5 lei. Evolutia monedei nationale va fi determinata de decizia C.A. al BNR privind politica sa monetara, cursul de schimb al leului ramanand in continuare principala arma antiinflationista. O crestere, anticipata de majoritatea bancherilor, cu o jumatate de punct procentual a dobanzii, de la 7,50 la 8%, va aduce un flux mai mare de valuta pe o piata unde volumele de tranzactionare au fost foarte mici in primele doua sedinte din 2008. Analistii se asteapta ca banca centrala sa aduca in februarie dobanda la 8,50%, nivel inregistrat si in perioada februarie - iunie 2006. Valoarea mica a tranzactiilor a permis speculatorilor sa tina cat mai ridicate cotatiile raportului euro/leu, ei pregatind vanzarile care ar urma dupa eventuala majorare a dobanzii de politica monetara. Cu toate acestea, cursul mediu a inregistrat o scadere comparativ cu ultima sedinta din 2007. Astfel, de la 3,6102 lei, in ultima zi de tranzactionare a anului trecut, cotatiile pe pietele londoneze au urcat la peste 3,65 lei, cursul a scazut joi la 3,5971 lei, iar vineri la 3,5897 lei. Deschiderea s-a realizat la sfarsitul saptamanii trecute la 3,5940 - 3,5990 lei, fiind de 3,5880 - 3,5940 lei, dupa ce euro urcase pana la 3,6030 lei. La aprecierea leului a contribuit si evolutia pozitiva a monedelor emergente, care la randul lor au inregistrat aprecieri in prima parte a sedintei, pentru ca apoi sa scada, sub influenta deprecierii monedei americane fata de cea europeana. Tot in asteptarea sedintei de astazi a C.A. al BNR, dobanzile interbancare overnight si la o saptamana, s-au mentinut joi si vineri in culoarul 7,50 - 8%, usor peste nivelul dobanzii - cheie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.