Zeci de case din cartierul de langa Daewoo risca sa sara in aer din cauza unei conducte de gaze a Petrom veche de zeci de ani, care trece prin curtile oamenilor. Aceasta a crapat de Craciun la cativa metri de o locuinta, iar gazul scurs prin fisura r
Zeci de case din cartierul de langa Daewoo risca sa sara in aer din cauza unei conducte de gaze a Petrom veche de zeci de ani, care trece prin curtile oamenilor. Aceasta a crapat de Craciun la cativa metri de o locuinta, iar gazul scurs prin fisura risca sa se aprinda oricand. Cu toate acestea, reprezentantii Petrom de la Craiova nu au intrerupt furnizarea gazului.
De zeci de ani, Petrom OMV furnizeaza pe sest gaz metan catre Penitenciarul Pelendava. La o presiune de o atmosfera, gazul este adus printr-o conducta cu diametrul de o jumatate de metru care trece pe sub 70 de proprietati din cartierul rezidential de langa uzina Dewoo. Inainte de Craciun, conducta s-a fisurat, iar gazul „a umplut“ curtile proprietarilor din zona, care nu numai ca si-au vazut stricate Sarbatorile de iarna, dar se asteapta din clipa in clipa sa le sara casele in aer.Gaze cu voie de la partidUn cartier intreg format dupa 1990 in zona Daewoo din Craiova s-a construit cu acte in regula pe o conducta de gaze fara ca nimeni sa sufle un cuvant despre existenta ei. Desi proprietarii din zona si-au construit casele pe baza autorizatiilor de construire, nimeni nu le-a spus vreodata ca pe sub terenurile detinute de ei trece aceasta conducta construita in anii '70. Initial, ea a fost amplasata pentru a transporta gazele de la grupul de sonde din localitatea Malu Mare la statia de dezbenzinare de la Ghercesti. Dupa ce grupul de sonde nu a mai fost functional, ferma PCR, actualul Penitenciar Pelendava, a solicitat introducerea de gaze, lucru care nu se putea face avand in vedere distanta mare fata de reteaua de distributie a gazelor din Craiova. Atunci, la indicatiile partidului, s-a gasit solutia de a aduce gaze la ferma prin conducta construita pentru grupul de sonde Malu Mare. De atunci si pana acum lucrurile nu s-au mai schimbat, desi toate institutiile implicate in increngatura au suferit transformari majore atat ca imagine, cat si ca functiune.Joaca de-a artificiileSorin Jianu este unul dintre proprietarii prin curtea caruia trece conducta de gaze fisurata. „De cativa ani stiam de existenta acestei conducte pe care am descoperit-o in curtea mea cand am incercat sa sap o groapa mai adanca. Atunci am luat legatura cu un inginer de la Petrom, care mi-a promis ca o sa mute conducta, dar nu s-a intamplat nimic pana acum. Fisura s-a produs la doar cativa metri de casa vecinului meu si exista pericolul sa sarim cu totii in aer. Azi (vineri - n.r.) au venit specialistii de la Petrom, s-au uitat la fisura si au plecat, dar nu au inchis gazul. Ce facem noi la noapte? Nici nu stim daca nu mai sunt si alte conducte in afara de cea din curtile noastre. S-ar putea sa locuim pe o adevarata bomba cu fitilul aprins“, a spus Jianu.
Fostul senator de Dolj Gheorghe Ionescu, caruia conducta ii trece la o aruncatura de bat de casa, a declarat ca stia ca s-a intrerupt furnizarea gazelor pe conducta fisurata. „Eu cred ca au oprit gazul. Ştiam ca Petrom nu mai da de mult gaz la Pelendava. Conducta este foarte veche si nu mai respecta normele de siguranta in exploatare“, a spus fostul senator.Petrom - „macinata“ de grija pentru oameniDe ce nu a oprit Petrom furnizarea gazului catre penitenciar? La aceasta intrebare am incercat sa aflam si noi un raspuns oficial, dar am fost trimisi la biroul de la Bucuresti al companiei. Surse din cadrul societatii au declarat ca nu puteau sa lase fara gaze institutiile pe care le aprovizionau, deoarece atunci aparea o problema sociala. In plus, au mai spus acestea, Petrom vrea sa inchida conducta cu probleme, dar asteapta ca Distrigaz Sud sa obtina aviz de la Autoritatea pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). „Penitenciarul este situat pe teritoriul comunei Malu Mare, iar Distrigaz Sud nu are aviz de distributie acolo. Au depus documentatia si asteapta raspunsul. Noi speram ca intr-o saptamana sa-l primeasca si apoi sa inchidem si noi conducta“, au spus sursele mentionate. Informatia a fost confirmata si de surse din cadrul Distrigaz Sud. Aceasta are o conducta de distributie gaze ce trece prin fata Penitenciarului Pelendava si ajunge in comuna Carcea.Avea voie Petrom sa furnizeze gaz la penitenciar?Surse din conducerea Petrom Craiova spun ca da. „Exista o firma de distributie a Petrom care emite facturile de furnizare a gazului si care are licenta de distributie. Pe site-ul ANRGN exista o societate Petrom Distributie Gaze SRL infiintata la sfarsitul anului trecut, care nu are insa licenta de distributie pe raza comunei Malu Mare, unde se afla penitenciarul. Practic, societatea detinuta de Petrom furnizeaza ilegal gaz la penitenciar. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Manu Costache, a declarat ca el nu a vazut niciodata documente care sa-i dea dreptul Petrom sa distribuie gaze prin conducte. In ciuda situatiei explozive, Petrom nu se grabeste sa ia vreo decizie deoarece, dupa ce specialistii au vazut fisura din conducta, au plecat fara sa remedieze avaria si fara sa opreasca gazele. Proprietarilor din zona uimiti si ingroziti de „solutia“ Petrom nu le-a mai ramas decat sa-si paraseasca locuintele sau sa se roage sa nu sara in aer.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.