Dobanda de politica monetara ar putea fi majorata astazi cu 0,5 puncte procentuale in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, avand in vedere nivelul inregistrat de inflatie in ultima perioada, prognozele pentru primele luni ale anului, dar si faptul ca atingerea tintei de inflatie in acest an este o mare provocare, estimeaza majoritatea analistilor economici.
Totodata, acestia sunt de parere ca majorarea dobanzii-cheie va avea un impact slab asupra leului, in sensul aprecierii acestuia, dar ea nu poate depasi un anumit prag si se va realiza treptat, intrucat banca centrala nu doreste sa afecteze cresterea economica.
Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale in primele patru sedinte ale Consiliului de Administratie ale anului trecut, urmand ca in ultima sedinta, banca centrala sa opereze o majorare cu 0,5% a dobanzii-cheie pe fondul reintoarcerii inflatiei pe un trend crescator. "Am convingerea ca banca centrala va majora dobanda de politica monetara la 8%. Cu o inflatie de aproape 7% in 2007 si cu ceea ce urmeaza, cu cresteri de preturi la energie si gaze, care au fost pana acum tinute in loc, cu un leu slab, inflationist, cresterea dobanzii-cheie este iminent.", ne-a declarat analistul economic Bogdan Baltazar. In plus, acesta a mentionat ca "daca BNR mai crede in tinta de inflatie pe 2008, ea este obligata sa majoreze dobanda ( n.r. - dobanda de politica monetara)".
Intrebat daca posibila majorare de dobanda-cheie va aprecia moneda nationala, Baltazar spune ca acest lucru s-ar putea resimti, insa intr-o foarte mica masura.
O majorare a dobanzii-cheie in cadrul sedintei de astazi prevad si analistii Bancii Comerciale Romane, insa acestia spun ca banca centrala va opera o crestere de cel putin o jumatate de punct procentual. "Ţinta de inflatie pe 2008 este o provocare reala, dar nu este imposibil de atins. Cu toate acestea, este necesara o buna coordonare intre politica monetara si fiscala si un cadru mai restrictiv al politicii monetare inca de la inceputul anului", atrag atentia analistii BCR in lucrarea Sinteze Macroeconomice.
Avand in vedere un scenariu optimist, dar nu imposibil, analistii BCR sunt de parere ca un an agricol normal, o politica monetara mai restrictiva a BNR si presiuni externe relativ constante ar putea aduce inflatia la finele acestui an la un nivel in jur de 4,8%. Cu putin timp in urma Florin Citu, analistul sef al ING Bank Romania, declara ca "BNR este obligata sa creasca dobanda daca vrea ca tinta de inflatie pe 2008 sa fie atinsa". In plus, acesta arata ca in momentul de fata politica monetara este relaxata, iar pentru a avea efect trebuie sa fie mai agresiva, insa banca centrala nu vrea sa fie afectata cresterea economica si de aceea va majora dobanda-cheie treptat.