Asasinarea lui Benazir Bhutto il scapa pe presedintele pakistanez de un adversar, de alegeri libere si de un calendar electoral nedorit.Guvernul pakistanez ofera o recompensade 162.000 de dolari pentru informatiidespre asasinii lui Benazir Bhutto Benazir Bhutto a fost asasinata cu doar citeva ore inainte de a dezvalui planul presedintelui Pervez Musharraf de a falsifica alegerile programate pentru 8 ianuarie, sustine unul dintre consilierii fostului premier pakistanez, Latif Khosa. Khosa a precizat ca pe 27 decembrie Bhutto urma sa le prezinte congresmanilor americani Arlen Specter si Patrick Kennedy dosarul „Inca o pata pe fata democratiei", continind informatii despre falsificarea alegerilor legislative din Pakistan de catre Comisia Electorala si serviciile secrete. Dosarul arata cum serviciul de informatii intentiona sa aduca, la Punjab, 25.000 de buletine de vot deja stampilate pentru fiecare dintre cei 108 candidati ai partidului care il sustine pe Musharraf. La rindul sau, Comisia a incercat sa manipuleze listele electorale, excluzind 20 milioane de potentiali alegatori. „Comisia Electorala este total subordonata guvernului", a spus Khosa, adaugind ca, in acest caz, pentru falsificarea rezultatelor a fost folosit si ajutor financiar american.

Purtatorul de cuvint al presedintelui Pervez Musharraf a respins acuzatiile, apreciind ca acestea sint „ridicole". Un consilier al presedintelui a anuntat, miercuri, ca acesta va anunta ca intentioneaza chiar sa solicite ajutor international in ancheta privind atentatul in care si-a pierdut viata Bhutto. Decizia vine dupa presiunile exercitate de SUA, care au cerut desfasurarea unei anchete internationale, ca in cazul asasinarii premierului libanez Rafik Hariri.

Invocind protestele de strada si devastarea unor sectii de votare, dupa asasinarea lui Bhutto, autoritatile au decis aminarea alegerilor legislative pina la 18 februarie, insa opozitia a protestat, considerind ca adeptii presedintelui Musharraf doresc sa evite astfel o infringere usturatoare. Noua data a alegerilor urma sa fie comunicata de presedinte, miercuri, intr-un discurs televizat continind si un apel la „unitate nationala".

„Respingem categoric aminarea alegerilor. Daca procesul electoral va fi periclitat, sustinatorii nostri vor protesta din nou", a replicat Babar Awan, unul dintre senatorii Partidului Poporului din Pakistan, condus de Bhutto. O pozitie similara a adoptat si Liga Musulmana Pakistaneza, condusa de fostul premier Nawaz Sharif. Dupa moartea lui Bhutto, acesta nu a exclus chiar posibilitatea de a deveni seful unui guvern de uniune nationala, pentru a evita instalarea haosului in Pakistan, singura tara musulmana care detine arma nucleara.