Autoritatile de la Chisinau au decis expulzarea din Republica Moldova a doi preoti ai Mitropoliei Basarabiei originari din Romania. Motivul invocat: acestia, fiind cetateni romani, au incalcat regimul de sedere pe teritoriul moldovean. Celor doi pre
Autoritatile de la Chisinau au decis expulzarea din Republica Moldova a doi preoti ai Mitropoliei Basarabiei originari din Romania. Motivul invocat: acestia, fiind cetateni romani, au incalcat regimul de sedere pe teritoriul moldovean. Celor doi preoti li se reproseaza ca nu au permis de munca din partea autoritatilor centrale si autorizare din partea autoritatilor locale pentru a activa ca preoti in parohie. Preotul Iulian Budescu, care din 2001 este paroh al bisericii din satul Manta, raionul Cahul, din sudul Republicii Moldova, a declarat ca a fost informat de politie despre o decizie a Ministerului de Interne prin care este obligat sa paraseasca in termen de zece zile teritoriul Republicii, cu interdictie de trei ani de a intra in tara. Preotul a fost avertizat ca daca nu se va conforma deciziei, va fi expulzat cu forta de catre politie. Iulian Budescu a declarat ca o masura similara a fost aplicata si parohului din satul Vadul-lui-Isac, raionul Cahul, si el cetatean roman, caruia granicerii moldoveni i-au interzis sambata, 29 decembrie, sa revina din Romania in Republica Moldova.

Dreptul la aparare, nerespectat in Moldova
Decizia de expulzare survine la scurt timp dupa ce o instanta de judecata din raionul Cahul i-a gasit pe cei doi preoti vinovati de incalcarea unor prevederi ale legislatiei referitoare la munca si migratie. Preotul spune insa ca intentiona sa atace aceasta decizie in instanta superioara, dar a fost lipsit de dreptul la aparare de catre Ministerul moldovean de Interne. Preotul Iulian Budescu califica masurile luate impotriva sa drept joc politic in cadrul campaniei de denigrare si prigonire a Mitropoliei Basarabiei initiate de autoritatile comuniste de la Chisinau. El mai spune ca a fost avertizat asupra faptului ca "exista ordin de sus" pentru ca politia sa gaseasca nereguli la bisericile subordonate Mitropoliei Basarabiei si ca daca "ar fi suierat pur si simplu in biserica si ar fi fost reclamat de cineva, oricum i se facea proces-verbal si era chemat in judecata". "Se face totul pentru a demonstra ca Mitropolia Basarabiei incalca legile Republicii Moldova. In felul acesta are de suferit si Mitropolia, dar si preotii, care nu fac nimic politic, si enoriasii, care vin la biserica", a mai spus parintele Iulian Budescu. Surse din cadrul Mitropoliei Basarabiei au declarat ca politia ar fi inceput de curand verificarea in masa a parohiilor sale si mai ales a preotilor cu cetatenie romana.

Mitropolia Basarabiei va face apel la CEDO
Diaconul Andrei Deleu, seful cancelariei Mitropoliei Basarabiei, a calificat aceste actiuni, dar si decizia de expulzare a preotilor romani, drept o rafuiala politica si prigoana asupra Mitropoliei Basarabiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.