Aproximativ 1.300 de cetateni romani se afla blocati in localitatile din Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, informeaza MAE.

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe miercuri dimineata a fost raportata bloc
Aproximativ 1.300 de cetateni romani se afla blocati in localitatile din Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, informeaza MAE.

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe miercuri dimineata a fost raportata blocarea unui autocar cu 18 turisti romani in dreptul localitatii Biala. Conform sursei citate, dupa 3 ore au fost deblocati si si-au continuat deplasarea catre Bansko.

Tot in cursul zilei de miercuri, aproximativ 70 de autoturisme si 2 autocare au ramas blocate in dreptul localitatii Razgrad, la circa 60 de kilometri de Ruse, in apropierea unei benzinarii. Autoritatile bulgare nu permit inca iesirea autoturismelor din localitate, din cauza existentei pe partea carosabila a doua tiruri rasturnate. In localitatea Razgrad este decretata stare de urgenta, mai precizeaza MAE.

Intr-o situatie similara se afla un alt grup format din aproximativ 80 de cetateni romani izolati in localitatea Tar Kaloian, ca urmare a starii precare a drumului, se mai arata in comunicat.

Conform sursei citate, un alt grup de cetateni romani este localizat in regiunea Stara Zagora - Kazanlac.

Aproximativ 20 de autocare si 10 autoturisme care se intorceau din Turcia au fost deviate de catre politia locala bulgara catre cele mai apropiate orase, unde o parte din turisti s-au cazat, mentioneaza MAE.

Ministerul de Externe precizeaza ca o situatie aparte o constituie cazul unui autocar, al carui sofer a ignorat avertizarile politiei bulgare si a parasit orasul Stara Zagora, ramanand blocat la aproximativ 20 de kilometri in afara localitatii. In pofida interventiei autoritatilor, acesta nu a putut fi deblocat pana la acest moment, mentioneaza MAE.

In cadrul Ambasadei Romaniei in Bulgaria a fost creata o celula de criza care monitorizeaza permanent situatia, mentine contactul cu cetatenii romani si cu autoritatile locale bulgare, indeosebi protectia civila, solicitand interventia urgenta a acestora in vederea sprijinirii cetatenilor romani. Din discutiile cu factorii responsabili bulgari, rezulta ca exista posibilitatea ca in cursul zilei de joi sa se deblocheze drumul catre Ruse, mai precizeaza MAE.

Avand in vedere conditiile meteo dificile, ambasada romana indeamna cetatenii sa manifeste rabdare, sa coopereze si sa respecte indicatiile autoritatilor bulgare, care depun toate eforturile pentru rezolvarea acestei situatii. Totodata, cetatenii romani care intentioneaza sa tranziteze in aceasta perioada Bulgaria sunt rugati sa aiba in vedere conditiile meteo deosebite si sa se informeze in prealabil asupra ultimelor evolutii.

Consulul Romaniei la Sofia, Sorin Catana, a declarat ca, dat fiind faptul ca romanii sunt printre cei mai numerosi dintre strainii afectati de vremea nefavorabila in Bulgaria, a solicitat un sprijin expres din partea Ministerului pentru Dezastre si Calamitati.

Catana a precizat ca la nivelul ambasadei romane s-a format o celula de criza care functioneaza ca dispecerat, preluand apelurile telefonice ale turistilor romani si transmitand mai departe autoritatilor bulgare acesta mesaje. El a precizat insa ca pana acum nici unul dintre telefoanele primite nu a semnalat vreun caz de boala sau vreo alta situatie grava.

Consulul a mentionat ca grupuri de turisti romani din Grecia au contactat Ambasada romana din Sofia, care i-a sfatuit sa-si prelungeasca sejurul in Grecia.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.