Lupta dintre Orient si Occident este pe cale de a cuprinde intreaga regiune a Marii Negre in urmatorii ani, adesea cu implicatii militare. Miza este energia, insa Romania si Bulgaria vor avea de cistigat, scrie cotidianul canadian The Globe and Mail
Lupta dintre Orient si Occident este pe cale de a cuprinde intreaga regiune a Marii Negre in urmatorii ani, adesea cu implicatii militare. Miza este energia, insa Romania si Bulgaria vor avea de cistigat, scrie cotidianul canadian The Globe and Mail. In zona mocneste unul dintre conflictele de rau augur, cu potential de extindere, ale lumii, un conflict in care sunt implicate 12 tari si puterile nucleare din Razboiul Rece. Conflictul va produce probabil "explozii" in 2008.In regiune vor sosi bombardierele si avioanele de supraveghere americane care vor decola din tot mai multe baze de pe litoralul bulgar si romanesc, pe masura ce SUA si NATO isi vor muta instalatiile majore din Germania catre locatii din fostele tari comuniste cu iesire la Marea Neagra.

La Bucuresti, NATO si-ar putea anunta extinderea in Georgia
In 2008, la un an dupa ce Romania si Bulgaria - foste membre ale Pactului de la Varsovia - s-au alaturat Uniunii Europene, NATO va face cea mai agresiva incercare a sa de a cuceri restul regiunii. Summitul organizatiei se va tine in Romania, iar cel mai exploziv punct de pe agenda va fi propunerea de a invita in NATO Georgia - o tara riverana Marii Negre, care, daca adera la Alianta Nord-Atlantica, va extinde teritoriul acestei aliante militare a Razboiului Rece pana in inima fostei Uniuni Sovietice, scrie The Globe and Mail. Moscova este deja pregatita sa raspunda cu furie extinderii prezentei NATO in aceasta zona care anterior fusese in intregime in sfera sa de influenta.

Conflictele inghetate vor fi aduse “la cald”
Sase "conflicte inghetate", in Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova, sunt gata sa erupa in adevarate razboaie de secesiune in anul care vine si in fiecare dintre cazuri miscarile militante par sa aiba sprijinul rus, potrivit publicatiei canadiene. Pentru cei 100 de milioane de oameni care traiesc in jurul litoralului Marii Negre, 2008 ar putea fi perceput ca o intoarcere la Razboiul Rece. De aceasta data, totusi, nu este clar de care parte va fi fiecare natiune, fiecare regiune, fiecare om: la fel ca in America de Sud sau Asia de Sud-Est in timpul precedentului conflict dintre Washington si Moscova, regiunea Marii Negre a devenit un teren disputat fara incetare, care face obiectul unor schimbari de influenta, pe masura ce banii si armele sunt depozitate pe terenul unor populatii de incredere. In ultimii ani, argumenteaza publicatia, conflictul a fost cel mai vizibil in Ucraina, unde alegerile au fost o confruntare dramatica intre fortele sprijinite de Rusia si miscarile democratice sprijinite de Occident. Anul care tocmai a trecut s-a incheiat cu acuzele aduse Moscovei de noul premier prooccidental, Iulia Timosenko, instalata in functie la 18 decembrie, potrivit careia Rusia finanteaza activ partidele de opozitie.

Meciul incepe sambata viitoare
Conflictul dintre Est si Vest este pe cale sa cuprinda intreaga regiune a Marii Negre in anul care vine, adesea cu implicatii militare, mai afirma The Globe and Mail.Meciul este probabil sa inceapa nu mai tarziu de sambata viitoare, cand cei cinci milioane de cetateni georgieni se duc la urne pentru a-si alege presedintele si pentru a vota la referendumul legat de propunerea de aderare a tarii la NATO. Scrutinul anticipat a fost convocat dupa saptamani de demonstratii violente, in noiembrie, impotriva presedintelui proamerican Mihail Saakasvili. Demonstratiile, care, sustin Saakasvili si mai multe organizatii internationale, au fost sprijinite de Rusia, s-au incheiat prin reprimarea lor brutala de catre politie. Georgia, ca si Ucraina, pare sa fie divizata intre alegatorii care sunt de acord cu UE si NATO si cei care prefera o reintoarcere la influenta Moscovei.

Daca se rupe Kosovo, urmeaza Moldova
In 2008, oricare dintre aceste conflicte mocnite ar putea deveni un razboi in toata regula, avertizeaza The Globe and Mail.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.