Inedit. Un preot ardelean face filme inspirate din Sfanta Scriptura, in care actorii sunt chiar enoriasii lui Razvan Mateescu Parintele Iuliu Gorea din comuna Savadisla, jud. Cluj, paroh al bisericilor din Lita si Filea de Sus, este foarte iubit de
Inedit. Un preot ardelean face filme inspirate din Sfanta Scriptura, in care actorii sunt chiar enoriasii lui Razvan Mateescu Parintele Iuliu Gorea din comuna Savadisla, jud. Cluj, paroh al bisericilor din Lita si Filea de Sus, este foarte iubit de credinciosi datorita modului inedit in care obisnuieste sa tina Sfanta Liturghie si sa explice, pe intelesul tuturor, cuvantul lui Dumnezeu. El a reusit sa imbine fericit canoanele bisericesti... cu electronica si cuceririle de ultima ora ale tehnologiei IT. In urma cu mai multi ani, s-a gandit ca oamenii ar intelege mai bine slujba daca aceasta ar fi insotita de imagini. Astfel, a aparut prima icoana catehetica din Romania, realizata dupa tehnica bannerelor publicitare a caror imagine se schimba, apoi revine. In functie de momentul la care a ajuns predica, cei prezenti in sfantul lacas pot vedea deasupra usilor de la altar, aparand in icoana, imaginea cea mai reprezentativa ce ilustreaza capitolul respectiv. Implicat trup si suflet in viata parohiei, preotul Gorea a vrut sa faca o surpriza enoriasilor lui regizand mai multe filmulete inspirate din Sfanta Scriptura, in care i-a "angajat" ca actori chiar pe sateni. L-a avut profesor pe Sergiu Nicolaescu Pentru ca treaba sa mearga bine, parintele a studiat ani in sir tehnicile de filmat. A "furat" meserie chiar de la Sergiu Nicolaescu, spionandu-l in timp ce turna un lungmetraj pe platourile de la Buftea. Rezultatul: cateva mici productii cinematografice ilustrand momentul Nasterii Mantuitorului, scena din gradina Ghetimani, prima minune a Domnului etc. Decorul mirific al satului ardelean a devenit un cadru perfect. Pe ulite, de Paste sau de Craciun, pot fi zariti soldati romani calari galopand, purtand platose si coif, apoi Iosif si Maria cu pruncul Iisus. In mijlocul tuturor, preotul da indicatii regizorale ca un adevarat profesionist si filmeaza. Cine ajunge intamplator prin comuna, si nu stie despre ce e vorba, crede ca a nimerit in vechea Galileea sau la Ierusalim. Toti satenii participanti la spectacol sunt imbracati ca acum 2.000 de ani. "Costumele le coase preoteasa impreuna cu mai multe femei din comuna", ne spune pr. Gorea. "Ne straduim sa fie totul exact asa cum era pe vremea Mantuitorului. Si oamenii de aici sunt fericiti. La noi nu exista infractiuni si vrajba, pentru ca ne ocupam de filme. Putini se mai duc la crasma. Toata lumea joaca, spune poezii si canta. Diavolul ocoleste meleagurile noastre".


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.