Calificativele acordate bancilor din Romania pentru puterea financiara reflecta imbunatatirea mediului operational, continuarea procesului de aliniere politica si economica la standardele UE si o evolutie pozitiva a economiei, care sustine cresterea
Calificativele acordate bancilor din Romania pentru puterea financiara reflecta imbunatatirea mediului operational, continuarea procesului de aliniere politica si economica la standardele UE si o evolutie pozitiva a economiei, care sustine cresterea sectorului bancar. Implicarea activa a bancilor straine pe piata romaneasca a avut si ea o importanta semnificativa, contribuind la consolidarea marcilor din piata si la intarirea segmentului, a explicat analistul de la Moody's, Constantia Constantinou.
Agentia recunoaste progresul semnificativ facut de Romania in privinta reglementarilor si supravegherii in domeniul bancar, dar avertizeaza ca avansul profilului de risc al creditelor necesita o monitorizare atenta a practicilor de administrare a riscurilor aplicate de banca.
"In primul rand, profitabilitatea este cea amenintata, din cauza comprimarii marjelor de dobanda si a cresterii costurilor legate de strategiile de extindere ale bancilor. In aceste conditii, indicatorii care masoara calitatea activelor s-ar putea deteriora pe masura ce portofoliile se maturizeaza si mediul operational se inrautateste. Discordantele intre profilul de maturitate al activelor si pasivelor arata nevoia bancilor de a-si diversifica si consolida baza de finantare", a precizat vicepresedintele Moody's, Constantinos Pittalis.
Moody's spune ca piata bancara din Romania trebuie sa creasca treptat pentru a evita supraincalzirea, cu toate ca Romania ramane printre cel mai slab bancarizate state europene.Un raport al agentiei de rating Moody's mai subliniaza faptul ca romanii se imprumuta, in prezent, la dobanzi mult mai mari decat cele de pe alte piete europene si trebuie, deci, sa suporte o povara mai mare, raportat la veniturile pe care le au.
Acestia considera ca, desi in crestere, nivelul scazut al penetrarii bancare sugereaza ca este inca loc de dezvoltare, pe masura ce economia locala se maturizeaza si se apropie de standardele UE, in conditiile in care populatia mare a Romaniei, de 22 milioane locuitori, ofera oportunitati ample de crestere pe sectorul de retail banking.
Ca tendinta pe acest segment, economistii de la Moody's estimeaza, pe termen mediu, o orientare din ce in ce mai mare a portofoliilor bancilor catre creditele pentru locuinte, pe care o considera pozitiva.
Desi dobanda pentru imprumuturile in moneda locala a scazut, cererea de credite in valuta, atat pentru populatie, cat si pentru firme s-a mentinut la un nivel ridicat, in 2007 creditele in lei reprezentand aproape 47% din totalul imprumuturilor.
Economistii de la Moody's considera ca intarirea concurentei pe piata si continuarea succeselor autoritatilor in lupta pentru limitarea inflatiei ar putea determina scaderea ratelor reale ale dobanzilor si noi diminuari ale marjelor dobanzilor pentru toate bancile din piata, ceea ce va determina reducerea profitabilitatii.
"Presiunile de scadere asupra profitabilitatii vor fi provocate si de cresterile estimate ale costurilor pentru provizioane si a celor pentru extinderea retelelor de unitati, insa este improbabil sa puna presiuni negative asupra ratingurilor pentru puterea financiara a bancilor din Romania evaluate de Moody's", se mai precizeaza in raport.
Marjele de dobanda s-au diminuat pentru cele patru banci romanesti care se afla sub supravegherea Moody's. Acestea au scazut de la 4,9% in 2005 la 4,2% in 2006 pentru Banca Comerciala Romana (ratingurile pentru depozitele in valuta Baa3/P-3/D, cu perspectiva stabila), de la 6,5% la 5% pentru BRD - Groupe Societe Generale (Baa3/P-3/D+, cu perspectiva stabila), de la 4,8% in 2005 la 4,3% anul trecut pentru Raiffeisen Bank (Baa3/P-3/D, cu perspectiva stabila) si de la 10,2% la 7,3% pentru Banca Comerciala Carpatica (Ba3/NP/D-, cu perspectiva stabila). Specialistii mai avertizeaza, in privinta creditelor neperformante, ca nivelul imprumuturilor neperformante nu reflecta adevaratele riscuri pe care le presupun aceste credite, care se vor vedea doar in timp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.