Deputatul UDMR de Covasna, Antal Arpad Andras, sustine ca cea mai mare provocare a acestui an, din perspectiva comunitatii maghiare din Transilvania, este de a folosi in mod intelept modul in care se va rezolva situatia provinciei Kosovo. Deputatul A
Deputatul UDMR de Covasna, Antal Arpad Andras, sustine ca cea mai mare provocare a acestui an, din perspectiva comunitatii maghiare din Transilvania, este de a folosi in mod intelept modul in care se va rezolva situatia provinciei Kosovo. Deputatul Antal Arpad a declarat ca cea mai mare realizare a anului trecut pentru comunitatea maghiara este faptul ca exista trei reprezentanti la Bruxelles ai acestei comunitati, in conditiile in care a existat o situatie care a pus in pericol reprezentativitatea maghiarilor, informeaza Mediafax.
In opinia acestuia, se poate vorbi si despre un insucces, respectiv despre faptul ca anul trecut nu s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste exercitarea drepturilor comunitatii maghiare.
Antal Arpad sustine ca cea mai mare provocare a acestui an este folosirea cat mai eficienta a situatiei create de discutiile privind independenta provinciei Kosovo. “Noi (reprezentantii comunitatii maghiare) trebuie sa ne folosim de toate parghiile, de diplomatia interna si externa, de relatiile noastre internationale, pentru a folosi in beneficiul comunitatii maghiare situatia creata de aceste discutii privind independenta provinciei Kosovo”, a spus Antal Arpad. In opinia deputatului UDMR, Kosovo este un model negativ, iar comunitatea maghiara din Romania doreste obtinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc prin mijloace democratice. In acest context, politicianul Uniunii a spus ca prin probabila recunoastere a statutului de independenta a regiunii Kosovo se va legitima violenta, iar daca se vor sprijini dezideratele de autonomie din Transilvania, se vor legitima metodele non-violente si democratice.
“Cred ca prin atitudinea Statelor Unite ale Americii, a Germaniei, a Frantei si a Marii Britanii in primul rand, a celor mai importante forte din punct de vedere politic din lumea civilizata, privind recunoasterea unei eventuale independente a provinciei Kosovo, se legitimeaza solutiile, autonomiile sau independentele obtinute cu forta. Aici avem noi un rol foarte important, sa sensibilizam aceste tari, fiindca este extrem de important ca aceste state, prin sprijinirea autonomiei Ţinutului Secuiesc, sa legitimeze obtinerea acestui statut fara folosirea fortei, sa legitimeze obtinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc prin mijloace exclusiv democratice”, a spus deputatul UDMR, adaugand ca o astfel de ocazie nu va mai exista in urmatorii 50 de ani.
Totodata, in ceea ce priveste anul 2008, Antal Arpad si-a exprimat speranta ca organizatiile maghiare vor reusi sa poarte un dialog intelept pentru a asigura o puternica reprezentare a comunitatii maghiare atat in consiliile locale, judetene si primarii, cat si in Parlamentul Romaniei.
Eurodeputatul roman Laszlo Tokes a pledat pentru autonomia regiunilor cu populatie majoritar maghiara din Transilvania, dand asigurari ca nu doreste independenta, chiar daca situatia din Kosovo ar crea un precedent in acest sens, relateaza cotidianul italian La Voce in editia online. Tokes a reactionat la declaratiile senatorului italian Francesco Cossiga, fost presedinte al Italiei in perioada 1985-1992. Cossiga afirma dupa reuniunea ONU pe tema Kosovo, ca independenta provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza ar produce un precedent periculos.
"Este adevarat, din punct de vedere istoric, Banatul si Transilvania nu sunt regiuni romanesti. Pana in 1920 faceau parte din Ungaria. Unele judete din Transilvania, cum ar fi Harghita si Covasna, sunt locuite in proportie de 90 la suta de maghiari", a conchis Tokes.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.