Formarea unei planete in interiorul discului de praf si gaz care inconjoara o stea tanara a putut fi observata in premiera in jurul lui TW Hydrae, un astru in varsta de doar 8-10 milioane de ani, potrivit unui studiu aparut joi in revista Nature, inf
Formarea unei planete in interiorul discului de praf si gaz care inconjoara o stea tanara a putut fi observata in premiera in jurul lui TW Hydrae, un astru in varsta de doar 8-10 milioane de ani, potrivit unui studiu aparut joi in revista Nature, informeaza AFP. O echipa de astronomi de la Institutul Max-Planck din Heidelberg, Germania, a detectat o planeta de aproape zece ori mai mare decat Jupiter (cea mai mare planeta a sistemului nostru solar), care incojoara steaua sa in 3,56 zile, la o distanta de 0,04 unitati astronomice (UA), adica de 25 de ori mai mica decat cea dintre Pamant si Soare. Astronomii au recurs la o metoda de calcul bazata pe lumina emisa de stea. "Acest lucru demonstreaza faptul ca planetele se pot forma in zece milioane de ani, inainte ca discul sa fie spulberat de vanturi solare si radiatii", fenomen care apare cam la 10 milioane de ani de la nasterea unei stele, spun astronomii germani. Este o teorie comun admisa de cercetatorii din zilele noastre faptul ca planetele se formeaza in discurile care inconjoara stelele tinere. Procesul formarii planetelor nu este insa cunoscut pe deplin. Pana in prezent, nu a fost detectata nici o planeta in jurul unei stele cu o varsta mai mica de 100 de milioane de ani. Sistemul solar are o vechime de 4,57 miliarde de ani. In prezent, se cunosc aproximativ 270 de planete, descoperirea primei exoplanete (exterioara sistemului solar) datand din 1995.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.