Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Bugetului de Stat pe anul 2008, informeaza Administratia Prezidentiala. Legea bugetului de stat pe 2008, promulgata luni de presedintele Traian Basescu, a fost publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial.
Tot luni, intr-un alt buletin al Monitorului Oficial, a fost publicata si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea bugetului de stat pe anul 2008 in conditiile in care vineri a semnat doar decretul de promulgare a Legii Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat, nu si pe cel privind Legea Bugetului de Stat, desi ambele legi fusesera trimise simultan la promulgare.
Secretariatul General al Camerei Deputatilor a primit luni de la Administratia Prezidentiala Legea bugetului de stat pe 2008 promulgata de catre seful statului, in aceeasi zi documentul fiind trimis spre publicare la Monitorul Oficial.
"Secretariatul General al Camerei Deputatilor a primit luni, 31 ianuarie 2007, de la Administratia Prezidentiala, Legea privind bugetul de stat pe 2008 promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu.
In aceeasi zi, documentul a fost trimis, in jurul orei 13.15, spre publicare la Monitorul Oficial", precizeaza un comunicat al Camerei Deputatilor remis agentiei Mediafax.
Tot vineri, seful statului a avut o intalnire cu liderii centralelor sindicale, acestia ridicand o serie de obiectii privind politica economica si sociala a Guvernului si solicitand interventia presedintelui.Intalnire Guvern - sindicate pe 7 ianuarie 2008, la CotroceniPresedintele Traian Basescu va media intre Guvern si sindicate in cadrul unei intalniri care va avea loc pe 7 ianuarie 2008, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.
Un comunicat al Presedintiei remis saptamana trecuta agentiei Mediafax precizeaza ca intalnirea a fost convenita si cu primul-ministru. Anuntul privind intalnirea Guvern-sindicate este facut in comunicatul care informeaza ca seful statului a promulgat Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008.
Şeful statului nu a promulgat insa si Legea bugetului de stat pe 2008, desi ambele acte normative au fost adoptate de Parlament in aceeasi zi si au fost trimise la Presedintie pentru promulgare in aceeasi zi, respectiv 22 decembrie.
"In timpul discutiilor avute astazi ( vineri), la Palatul Cotroceni, cu liderii centralelor sindicale, acestia au ridicat o serie de obiectii privind politica economica si sociala a guvernului, solicitand interventia presedintelui Romaniei", se arata in comunicat.
Liderii celor patru mari confederatii sindicale s-au intalnit vineri cu Traian Basescu pentru a-i cere sa nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008 in forma aprobata de Parlament si sa o retrimita Legislativului pentru a introduce amendamentele sindicatelor. Presa nu a avut acces la discutii.
Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de intentia Guvernului de a reduce contributiile sociale, in 2008, cu sase procente, in special contributia la fondul pentru accidente de munca, ceea ce ar duce, practic, la desfiintarea acestuia. Singurul amendament al reprezentantilor salariatilor care a trecut de Parlament a fost majorarea comisionului acordat Postei Romane, pentru plata pensiilor, de la 0,7%, la 1,03%.
Dupa intalnire, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat ca Presedintia va media pe 3 ianuarie o intalnire Guvern - sindicate pe tema amendamentelor la Legea bugetului de stat pe 2008, in cadrul careia vor fi discutate propunerile confederatiilor.