Inspectorii sanitar-veterinari vor controla in acest an producatorii de alimente in schimbul acelorasi tarife practicate si anul trecut, exceptie facand procesatorii de lapte, care vor plati o suma mai mica decat in 2007, potrivit actelor normative emise de institutie. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a stabilit modalitatea si tarifele de control pentru producatorii din industria alimentara in 2008 prin doua ordine care vizeaza domeniul alimentelor de origine animala (carne, lapte, peste) si nonanimala (bere, paine, zahar, ulei, bauturi racoritoare).
In ceea ce priveste controlul producatorilor de alimente de origine animala, Autoritatea a prelungit cu un an valabilitatea ordinului emis anul trecut, pana la 31 decembrie 2008. Singura modificare adusa actului normativ este reducerea tarifului perceput procesatorilor de lapte. Acestia vor plati 0,5 euro pe tona de lapte materie prima intrata la procesare, in timp ce in ordinul precedent tariful era stabilit la 1 euro pe tona pentru cantitati mai mici de 30 de tone si 0,5 euro pe tona pentru cantitati care depasesc aceasta limita.
Frecventa controalelor va fi in 2008 de doua verificari pe an pentru unitatile care au obtinut calificativul "bine" si de sase ori pentru cele notate cu "acceptabil cu recontrol", potrivit ordinului care reglementeaza controlul in domeniul nonanimal.
Producatorii de vinuri vor fi in continuare controlati de ANSVSA, fiind inclusi in acest ordin, desi patronatul din domeniu a contestat anul trecut in mai multe randuri aceasta prevedere a institutiei, acuzand un dublu control, intrucat producatorii de vin sunt controlati si de Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV).