In Europa, 320 de milioane de oameni folosesc euroMoneda europeana a inlocuit la 1 ianuarie monedele nationale a doua state europene, Malta si Cipru. Trecerea celor doua tari la moneda euro a marit numarul statelor ce folosesc moneda europeana la 15,
In Europa, 320 de milioane de oameni folosesc euroMoneda europeana a inlocuit la 1 ianuarie monedele nationale a doua state europene, Malta si Cipru. Trecerea celor doua tari la moneda euro a marit numarul statelor ce folosesc moneda europeana la 15, din numarul total de 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE), informeaza Eurowebserver.com.
Euro va inlocui, in Cipru, lira cipriota (cu o valoare actuala de 1,71 euro), iar in Malta, lira malteza cu o valoare actuala de 2,33 euro.
Cipru si Malta au aderat la UE la data de 1 mai 2004, impreuna cu alte 8 state, urmate de Slovenia, care in luna ianuarie 2007 a devenit primul "nou" stat UE ce a adoptat moneda euro.
Noile state vor adauga in jur de 1,2 milioane de oameni zonei euro, aproximativ 800.000 de ciprioti si in jur de 400.000 de maltezi, aducand numarul populatiei care foloseste moneda euro ca moneda nationala la 320 de milioane din numarul total de 495 de milioane de locuitori UE.Noi simboluri pe moneda unica europeanaMonedele malteze de 1 si, respectiv, 2 euro au marcate pe ele crucea in opt puncte care este in Malta simbolul identitatii nationale. Monedele de 10, 20 si 50 de eurocenti au ca semn distinctiv stema malteza. Templele Mnajdra, considerate a fi unele dintre cele mai vechi si rezistente temple din lume, sunt vazute pe monedele de 1, 2 si 5 eurocenti.
Monedele cipriote de 1 si 2 euro vor infatisa pe zeul Pomos, care reprezinta contributia tarii pentru civilizatie din preistorie. Monedele de 10, 20 si 50 eurocenti sunt marcate cu vasul antic Kyrenia, simbolizand o importanta istorica din punctul de vedere al comertului, iar cele de 1, 2 si 5 eurocenti ilustreaza o specie de oi salbatice care reprezinta viata salbatica a insulei.
Cipru si Malta au primit unda verde pentru introducerea monedei euro in luna mai 2007, dupa indeplinirea criteriilor necesare care au inclus un deficit mai mic de 3% din PIB, o datorie guvernamentala nu mai mare de 60 de procente din PIB.
Pe ambele insule, mii de convertoare euro au fost distruibuite catre consumatori pentru a facilita tranzitia la noua moneda. In orice caz, cetatenii cipriotii si maltezii se tem ca introducerea noii monede va fi urmata de o posibila crestere a preturilor, asa cum s-a intamplat in Slovenia in 2007.Britanicii din Cipru vor folosi euroIntre timp, un efect secundar al adoptarii euro de catre Cipru este ca moneda se va folosi de asemenea si in bazele militare britanice de pe insula. Bazele incluse sunt Dhekelia, Episkopi si RAF Akrotiri si alte 10.000 de servicii de personal si dependenti ai acestora ce stationeaza pe insula, conform agentiei franceze de stiri AFP. Anglia si-a pastrat suveranitatea militara asupra bazelor sale dupa o intelegere semnata in anul 1960, care a eliberat Ciprul de la regula coloniala.
Euro ar putea, de asemenea, sa aduca economiile divizate ale insulei mai aproape una de alta asa cum nordul Turciei, care este parte a Ciprului, ar putea adopta moneda unilateral, conform Reuters. Nordul Ciprului, care nu este recunoscut decat de Turcia international, foloseste in prezent lira turceasca, dar nu are nicio obiectie pe problema introducerii monedei unice. Slovacia se asteapta a fi urmatoarea tara UE care va adopta moneda europeana in 2009, in timp ce cele doua noi state UE, Bulgaria si Romania, se vor alinia la moneda euro in 2010- 2011, respectiv 2014. Din cele 12 tari care nu au adoptat inca euro, doar Marea Britanie si Danemarca nu au facut acest pas din motive de suveranitate economica, dar au posibilitatea de a opta pe viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.