Teodor Ancuta are planuri ambitioasePlanurile Bursei din Sibiu pentru anul care a inceput sunt extrem de ambitioase si vizeaza in principal dezvoltarea pietei. Principalele targeturi se refera la o piata de actiuni ce ar putea fi lansata in parteneri
Teodor Ancuta are planuri ambitioasePlanurile Bursei din Sibiu pentru anul care a inceput sunt extrem de ambitioase si vizeaza in principal dezvoltarea pietei. Principalele targeturi se refera la o piata de actiuni ce ar putea fi lansata in parteneriat cu Bursa din Varsovia, dar si la cresterea lichiditatii. "BMFMS isi propune pentru 2008 intarirea pozitiei bursei la termen in piata de capital, cresterea lichiditatii pana la nivelul de minimum 7 milioane de contracte, lansarea de noi produse si atragerea de noi intermediari. Piata bursiera sibiana va fi din ce in ce mai atractiva atat pentru micii investitori, cat si pentru jucatorii mari, cum sunt fondurile de investitii. La inceputul noului an va fi implementata activitatea de market-making. Totodata, asteptam aprobarea regulamentului privind bancile custode care vor face compensarea si decontarea pentru investitorii institutionali. Intrarea fondurilor de investitii si de pensii si mediatizarea activitatii bursei sibiene vor duce la randul lor la cresterea numarului de contracte. Cel mai ambitios proiect este insa implementarea unei piete a actiunilor la Sibiu, in parteneriat cu Bursa din Varsovia", ne-a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS, fara a da prea multe detalii despre acest proiect.Ca lichiditate, 2007 a fost un an bunEvolutia Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu a fost una buna din punctul de vedere al lichiditatii, chiar daca volumul total a fost mai mic decat in 2006.
"Anul 2007 a fost din punctul de vedere al lichiditatii unul bun, chiar daca per total volumul se va plasa sub cel din 2006, cu un minus de circa 700.000 de contracte, datorat in special lunii noiembrie, cand s-au realizat cu 550.000 de contracte mai putin comparativ cu noiembrie 2006. Anul trecut s-a facut insa remarcat si prin prisma altor evenimente deosebit de importante pentru bursa sibiana si pentru intreaga piata autohtona de capital. Acestea au fost intrarea in actionariatul BMFMS a doua institutii de referinta din mediul financiar international: banca de investitii Morgan Stanley si Bursa de Valori din Varsovia si majorarea capitalului social la 2 milioane de euro, asa cum prevede CNVM", ne-a mai explicat Ancuta.DESIF2 au fost cele mai lichide produseProdusele de pe segmentul financiar au fost pe parcursul intregului an preferatele investitorilor. "Cele mai lichide derivate au fost DESIF 2 si DESIF 5, urmate de DETLV care ocupa locul trei in top cu 112.764 de contracte. S-au mai remarcat DESIF 3, DEBRK si chiar si DERRC sau DESNP care, desi nu au mai atins nivelurile din 2006, au intrat totusi in atentia jucatorilor.
Pe fondul volatilitatii din piata valutara a crescut si interesul pe contractul RON/EURO. O surpriza placuta a fost in ultimul trimestru si contractul SIBGOLD, care a intrat treptat printre tintele zilnice ale investitorilor", a incheiat presedintele BMFMS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.