Unul dintre fotbalistii importanti din campionatul nostru intern, Carol Creiniceanu, ni s-a destainuit la trecerea dintre ani. Cu o memorie de invidiat la 69 de ani, Mohicanul din Lupeni si-a amintit de ordinul primit de la Nicolae Ceausescu, de ban
Unul dintre fotbalistii importanti din campionatul nostru intern, Carol Creiniceanu, ni s-a destainuit la trecerea dintre ani. Cu o memorie de invidiat la 69 de ani, Mohicanul din Lupeni si-a amintit de ordinul primit de la Nicolae Ceausescu, de banii castigati in anii '60 si de alte peripetii traite la JO din Japonia.
Profesor de educatie fizica si maestru al sportului, Carol Creiniceanu s-a nascut la 1 februarie 1939, la Lupeni. Peste o luna va implini 69 de ani. Ca jucator, a evoluat doar la doua grupari, Minerul Lupeni (1949-1961) si Steaua Bucuresti (1961-1971), la aceasta din urma avand cele mai mari satisfactii: un titlu national, sase Cupe ale Romaniei, 207 jocuri in prima divizie si 14 in echipa nationala, plus 8 jocuri in cupele europene. A fost o extrema stanga rapida, imbinand clasicul cu modernul. Ca antrenor, a activat la Steaua, la juniori, tineret si secund la seniori (1975-1977), apoi la Mecanica Fina Bucuresti, Metalul Bucuresti, ASA Mizil, revenind in orasul tineretii sale, Lupeni, unde a activat la juniorii Minerului.

40 de ani de seceta la JO

Nationala de fotbal a Romaniei a avut prestatii remarcabile in ultimii ani, dar a participat ultima data la Jocurile Olimpice, acum mai bine de 40 de ani, in 1964, in Japonia, la Tokyo. Carol Creiniceanu a marcat atunci doua goluri. Alaturi de el au mai jucat: Ilie Datcu, Stere Adamache, Marin Andrei, Ilie Greavau, Ion Nunweiller, Dan Coe, Bujor Halmageanu, Emerich Jenei, Constantin Koszka, Ion Parcalab, Gheorghe Constantin, Ion Ionescu, Mircea Petescu, Dumitru Ivan, Petru Emil, Nicolae Georgescu, Sorin Avram, Cornel Pavlovici. Undeva, intr-o zona linistita a Lupeniului, la un numarul 34 pe strada Avram Iancu, plina de case cochete, locuieste cel care in anii a60 a realizat o performanta deosebita: participarea la Olimpiada din Japonia - 1964, cu echipa nationala de fotbal. A fost ultima participare romaneasca olimpica la fotbal.

Sarcina de la Ceausescu


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.