O aeronava Boeing 737 a companiei Tarom care se pregatea sa decoleze de pe Aeroportul Otopeni spre Sharm El Sheikh a lovit o masina aflata pe pista.
Incidentul a avut loc in jurul orei 11.30, in momentul in care avionul se pregatea sa decoleze.
O aeronava Boeing 737 a companiei Tarom care se pregatea sa decoleze de pe Aeroportul Otopeni spre Sharm El Sheikh a lovit o masina aflata pe pista.
Incidentul a avut loc in jurul orei 11.30, in momentul in care avionul se pregatea sa decoleze. Avionul primise acordul de decolare, insa vizibilitatea era redusa.

In avion se aflau 117 pasageri si sase membri ai echipajului, a precizat compania Tarom intr-un comunicat. Aeronava de tipul Boeing 737-300 a intrat in plin intr-un utilaj de intretinere aflat pe pista de decolare, nici pasagerii si nici membrii echipajului nefiind raniti.

Purtatorul de cuvant al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, a calificat incidentul drept grav, precizand ca aeronava a fost grav avariata. Iordache a precizat ca autoutilitara apartine unei firmei private care se ocupa de balizajul aeroportului. In momentul incidentului, langa autoutilitara se aflau doua persoane, nici acestea nefiind ranite.

In urma incidentului, cei 117 de pasageri au fost evacuati printr-o procedura speciala. Pentru ca aeronava a fost avariata, zborul a fost temporar suspendat, iar pasagerii au fost adusi in terminalul Aeroportul Otopeni. Bagajele pasagerilor au fost imprastiate pe camp, in zona in care s-a produs incidentul.

Comandanul aeronavei a declarat intr-o conferinta de presa, ca a vazut masina de pe pista cand avionul se afla la 100 de metri de vehicul, dar era deja tarziu si a apreciat ca si-a facut datoria atat cat a putut, etic si profesional.

Nicolae Dinescu, care este comandant pe Boeing de 22 de ani, a afirmat ca a urmat procedurale legale. El a spus ca dupa aprobarea de intrare pe pista a avut si aprobarea de decolare. Ulterior, in procedura de decolare, dupa aproximativ 400 - 500 de metri, a aparut obstacolul, care nu a putut fi evitat.

Comandantul a mai spus ca a vazut ca pe pista este o masina cand se afla la aproximativ 100 de metri. Masina de pe pista nu avea girofaruri, era nesemnalizata, iar doi oameni aflati langa aceasta au fugit.

El a precizat ca a fost nevoit sa scoata avionul de pe pista, iar dupa oprirea aeronavei, pasagerii au fost evacuati.

O comisie formata din sase specialisti analizeaza imprejurarile in care a avut loc incidentul de pe Aeroportul Otopeni in care o aeronava a companiei Tarom a fost grav avariata dupa ce a lovit o masina aflata pe pista, a declarat, duminica, Florea Geica, directorul Autoritatii Aeronautice Civile.

Directorul general al Autoritatii Aeronautice Civile Romane a declarat ca aceasta comisie, formata din specialisti de la Directia de zbor, Directia de la navigabilitate, Directia aeroporturi si Directia supraveghere servicii navigatie aeriana, se afla deja la locul incidentului si analizeaza cauzele care au dus la producerea incidentului.

Florea Geica mai spus ca in comisie au fost numiti cei mai buni specialisti ai Autoritatii Aeronautice Civile, care cunosc foarte bine acest tip de avion, cat si ingineri foarte bine pregatiti in domeniu, dar si reprezentanti din partea Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a dec,larat ca a dispus inceperea unei anchete cu privire la incidentul de pe Aeroportul Otopeni.

"Deja am dispus infiintarea comisiei de ancheta, care s-a deplasat acolo pentru a elibera pista. I-am spus directorului general sa furnizeze pasagerilor toate serviciile si sa puna la dispozitia acestora o alta aeronava care sa plece cu o intarziere cat mai mica. I-am mai spus directorului general Tara sa ia toate masurile pentru a elibera pista, astfel incat sa se reia traficul in conditii normale. La ora actuala sunt informat din 15 in 15 minute despre situatia anchetei. In baza rezultatelor anchetei, vom lua masurile care se impun", a declarat ministrul Transporturilor.

Totodata, s-a constituit o celula de criza la nivel companiei Tarom, al Aeroportului Henri Coanda, si la nivelul directiilor specializate ale Ministerului Transporturilor, care vor cerceta in amanunt acest accident.Mediafax

  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.