Creditul in franci este o varianta ieftina, dar rara. Imprumutul in euro este cel mai intilnit, iar creditul in lei este doar cu putin mai scump.

Doar doua banci dau credite de masina in franci elvetieni, cea mai ieftina varianta de
Creditul in franci este o varianta ieftina, dar rara. Imprumutul in euro este cel mai intilnit, iar creditul in lei este doar cu putin mai scump.

Doar doua banci dau credite de masina in franci elvetieni, cea mai ieftina varianta de imprumut. Din pacate se intimpla doar pentru anumite marci de masini. Pentru restul ramin consacratele credite in euro si lei. In euro, pina acum ceva mai ieftine, avind in vedere dobinda mai mica si leul care se aprecia. In lei, oricum sigure, in conditiile in care, asa cum ne recomanda si Banca Nationala, este cel mai bine sa iei credit in moneda in care ai veniturile. Va oferim variantele pentru imprumutul a 12.000 de euro sau echivalent, adica pentru o masina mica aproape perfecta pentru Bucuresti. Comparatia a fost facuta pe baza datelor www.conso.ro.

Prezente pe piata nu de foarte mult timp, creditele auto in franci elvetieni sint oferite doar de doua banci. In cazul acesta, DAE are un nivel mai scazut, si anume de 8,70% pentru creditul oferit de Porsche Bank si de 8,75% pentru cel oferit de OTP. Ratele lunare sint de 392,6 CHF si 393,1 CHF, iar sumele totale de rambursat se ridica la 24.204 CHF, respectiv 24.233 CHF. Un franc elvetian valoreaza aproximativ 0,6 euro. Dezavantajul e ca Porsche Bank crediteaza doar achizitia marcilor vindute de Porsche Romania, iar OTP acorda imprumuturi doar pentru masini noi.

Produsele de creditare in euro sint extrem de raspindite, mai ales atunci cind vine vorba de creditele auto, deoarece preturile autoturismelor comercializate in Romania sint exprimate in euro. Cea mai buna oferta pentru un autoturism de 12.000 de euro si o perioada de finantare de 5 ani este pusa la dispozitie de Raiffeisen Bank. Acest produs are o DAE in valoare de 9,10% si percepe o rata lunara de 242,7 euro si o suma totala de rambursat in valoare de 14.792 de euro.

Echivalentul in lei la cursul BNR al sumei de 12.000 de euro este de 42.120 de lei. La un credit in moneda nationala, cea mai buna oferta o are ATE Bank, care cu o DAE de 9,80% ofera un credit cu o rata lunara de 872,8 lei si o suma finala de rambursat in valoare de 52.634 de lei. Urmeaza apoi Raiffeisen Bank, al carei credit are o DAE mai mare cu doar 0,4 puncte procentuale decit precedentul, insa inregistreaza o rata lunara mai mica cu 13,8 lei, ajungind la 872,3 lei.

Punind fata in fata creditele in euro cu cele in lei constatam ca suma totala de rambursat este mai ridicata cu aproximativ 2% la lei decit la euro. In ceea ce priveste creditele in franci elvetieni, atit rata lunara, cit si suma totala de rambursat sint mai scazute cu aproximativ 4% fata de lei. Aparent, varianta in franci elvetieni ar fi cea mai profitabila pe moment. Insa volatilitatea ridicata a cursului de schimb poate modifica oricind ierarhia, avind in vedere ca diferentele nu sint atit de mari.

Cum nu te lasa BNR sa scoti bani de Revelion vezi pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.