Congresul Extraordinar al PLD si Conventia Nationala a PD au votat unirea prin absorbtie a celor doua partide sub numele de PD-L.Liderii noului PD-L promit sa duca la guvernare partidul lui Basescu PD si PLD au decis prin vot ca ambele partide sa fuzioneze si sa functioneze sub acelasi nume. PD si-a schimbat numele in PD-L si a absorbit PLD. Simbata, pe la ora 11.00, forurile supreme de condu-cere ale celor doua partide s-au adunat, separat, la Palatul Parlamentului. In sala unde se desfasura Congresul PLD s-au adunat in jur de o mie de membri. De la prezidiu, liderii PLD incercau sa-i convinga pe membrii lor din sala ca unirea cu PD este cea mai buna solutie politica. Acestia ascultau plictisiti, interesati mai degraba de discutiile cu vecinii de scaun. In final, cind s-au supus la vot protocolul de comasare prin absorbtie cu PD, programul si statutul noului partid, s-au inregistrat un vot impotriva si mai multe abtineri. Un etaj mai sus, putin peste o mie de democrati s-au adunat in Conventia Nationala. Aceleasi argumente ale liderilor PD, aceeasi plictiseala a membrilor, insa putin mai multa disciplina. Doar ca democratii au votat si schimbarea numelui partidului din PD in PD-L. A fost doar un vot impotriva si nici o abtinere. Cel mai probabil, votul impotriva ii apartinea vicepresedintelui PD Sorin Frunzaverde, care a contestat inca de la inceput proiectul unificarii cu PLD. „Fuziunea este bine venita. Dar, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit pastrat brandul PD. Partidul creat prin comasare prin absorbtie putea sa se numeasca PD", a declarat din nou Frunzaverde la finalul intrunirii.

Dupa ce fuziunea a fost votata separat de cele doua partide, PD si PLD s-au intrunit sa o voteze si impreuna. Ca urmare, liberal-democratii au urcat un etaj, la sala democratilor. Sala era insa deja plina de membrii PD, asa ca doar vreo citeva zeci de peledisti au avut norocul sa mai intre pentru a vota. Restul au ramas in holul din afara salii. Votul a fost unanim. Pe scena, bannerul PD a fost inlaturat. A aparut unul nou. Aceeasi sigla, alt nume. PD-L. Si alt slogan: „Unirea face puterea". Emil Boc si Theodor Stolojan au vorbit multimii care forma deja noul partid. „Continuam proiectul inceput in 2004 de Traian Basescu si Theodor Stolojan. Impreuna vom fi invingatori si vom guverna Romania", a anuntat entuziast Boc. „Sint intru totul de acord. Am trecut peste sentimente, peste gindurile pe care le aveam fiecare despre partidul lui. Ne asumam angajamentul ca PD-L sa fie partidul prosperitatii, partidul unei Romanii performante, partidul unei Romanii europene", a completat Stolojan. Totul s-a terminat in ritmurile imnului PD, „Verde inrourat", devenit acum imnul PD-L, ale carui versuri erau cunoscute inclusiv de catre nou-veniti, liberal-democratii.

La final, membrii celor doua partide au fost chemati sa predea chestionarele pe care le-au primit in mape alaturi de programul politic si de statutul noului partid. Prin aceste chestionare, strategii PD si PLD au vrut sa realizeze evaluarea sociologica printre participanti, care sa dea o imagine cit mai reala despre orientarile doctrinare si optiunile ideologice ale membrilor viitorului PD-L. Chestionarul a fost elaborat la Universitatea Libera Bruxelles. Participantii trebuiau sa raspunda la intrebari precum simpatia pe o scara de la 1 la 10 pentru principalele partide romanesti, dar si cu care dintre acestea ar putea deveni partener de colaborare cu noul PD-L. Sau ce parere au despre privatizarea postei, despre rolul sindicatelor in luarea deciziilor si despre diminuarea distantelor dintre venituri. Nu au fost uitate nici temele controversate precum interventia statului in economie, depenalizarea consumului de canabis, legalizarea eutanasiei, copii in afara casatoriei, interzicerea avorturilor, toleranta pentru homosexuali si dreptul la casatorie sau restabilirea pedepsei cu moartea. Toate acestea in contextul in care noul partid are, potrivit programului politic, o doctrina populara cu valori democrate de centru, liberale si crestin-democrate.

Pentru unii, Statutul PD-L este doar orientativ Potrivit statutului PD-L, actuala conducere a partidului este una interimara, de tranzitie. Ea va ramine in functie pina la primul congres de alegeri care va fi organizat la cel mult sase luni dupa alegerile prezidentiale din 2009. Statutul cuprinde insa doua paragrafe care interzic multe candidaturi la viitoarele alegeri. Potrivit articolelor 147 si 148, pentru functiile numite sau alese la nivel local ori central nu pot candida membrii care au o vechime mai mica de trei ani in partid. Astfel, oameni precum Elena Udrea, care este de mai putin de un an in PD, nu ar avea dreptul sa candideze pentru absolut nici o functie. Pentru asemenea membri exista solutii. „Exista si institutia derogarii. BPN va stabili derogari de la statut in functie de notorietate, de modul in care persoana poate ajuta partidul", ne-a declarat vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur.

Statutul PD-L, noul partid format prin fuziunea PD si PLD, pe www.cotidianul.ro/select