Rusii de la Mechel detin jumatate din piata noastra de otel-beton, produs indispensabil sectorului constructiilor. Consiliul Concurentei analizeaza ultima achizitie a Mechel, dar rusii au crescut deja preturile.

Zyuzin (primul din stinga) stie sa-si faca lobby intr-o companie selecta Prin ultimele sale achizitii in Romania, oligarhul rus Igor Zyuzin isi extinde imperiul siderurgic atit de mult incit devine determinant pentru cel mai dinamic sector al economiei romanesti - constructiile.

La sfirsitul lui noiembrie, presa relata ca grupul detinut de Zyuzin, Mechel International, a achizitionat Ductil Steel Buzau, ajungind astfel sa detina trei unitati metalurgice in Romania - rusii mai cumparasera de la stat, pe vremea cind sef la Privatizare era pesedistul Ovidiu Musetescu, Combinatul de Oteluri Speciale (COS) Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii. Numitorul comun al celor trei uzine: toate produc otel-beton, una dintre materiile prime necesare oricarui tip de constructie. In plus, prin preluarea Ductil, Mechel si-a mai rezolvat si problema materiei prime: Ductil detinea activele otelariei de la Otelu Rosu, care produce tagla, material din care se face otelul-beton.

Consiliul Concurentei (CC) analizeaza tranzactia prin care grupul rus a cumparat Ductil, o decizie urmind sa fie luata, teoretic, pina la sfirsitul anului. Conform institutiei, conglomeratul controlat de Mechel ar urma sa detina 45% din piata locala de otel-beton, iar aceasta ar fi, in opinia institutiei, o problema. Procentul din piata controlat de rusi ii ingrijoreaza pe cei de la CC, institutia asteptind lamuriri cu privire la planurile viitoare. „Procentul de 45% din piata pe care-l vor detine prin achizitia Ductil Steel poate provoca distorsiuni. I-am convocat la o intilnire pe cei de la Mechel in care asteptam sa ne spuna ce au de gind sa faca in viitor pentru a ne spulbera temerile privind afectarea pietei concurentiale. Vrem sa vedem angajamente scrise", a spus Alexe Gavrila, vicepresedintele CC. Rusii au spus mai demult ce vor sa faca: „In urmatorii trei-patru ani vom produce cu precadere otel-beton, pentru care exista o piata garantata. Dorim sa vindem totul in Romania", spunea, in luna mai, Viaceslav Smaga, director la COS Tirgoviste.

Normal, pentru ca piata cere, iar daca cererea creste, poti sa vinzi mai scump. Inca din urma cu trei luni, Mechel a inceput sa mareasca preturile de vinzare la otelul-beton, potrivit unor surse din piata constructiilor. Tendinta a fost preluata si de ceilalti producatori, astfel ca, in prezent, preturile sint mai mari cu circa 12% comparativ cu septembrie. „A crescut foarte mult pretul pentru fier-beton in ultimele luni. Tendinta va continua daca si pretul barilului si al gazelor urmeaza un trend ascendent. Preturile sint in principal influentate de producatorii interni intrucit importurile nu sint substantiale", ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii). Potrivit acestuia, piata de otel-beton este in valoare de 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 25-30% fata de anul trecut, pentru 2008 asteptindu-se acelasi ritm de crestere. Cresterea pretului la acest produs este de asteptat sa afecteze si costurile constructorilor, avind in vedere ca, potrivit lui Plosceanu, costul otelului-beton in cel final al unei constructii este de circa 10%. Cel mai important concurent al rusilor e Mittal, care detine Siderurgica Hunedoara.

Mechel a preluat oficial 100% din actiunile Ductil Steel printr-o metoda specifica oamenilor de afaceri rusi care investesc in strainatate: Ductil era anterior detinuta de o firma cipriota, aflata la rindul sau in proprietatea unor persoane fizice de origine rusa. Reamintim ca, atunci cind s-a vindut COS Tirgoviste, cumparatorul a fost firma elvetiana Conares Trading, reprezentata insa la Bucuresti de rusul Vladimir Iorich, partener de afaceri al lui Zyuzin la acea vreme.

2,1 miliarde de dolari din otel Igor Zyuzin ocupa locul 458 in topul „Forbes" al celor mai bogati oameni din lume. Are 46 de ani, este casatorit, are doi copii si locuieste la Moscova. Averea de circa 2,1 miliarde de dolari si-a facut-o din afaceri cu otel. In 2001, compania lui Zyuzin, Yuzhny Kuzbass, a cumparat de la concernul englez Glencore un pachet de control la Combinatul Metalurgic Chelyabinsk, unul dintre cele mai mari din Rusia. In afara de acesta a creat, impreuna cu Vladimir Iorich, grupul Mechel, pe care l-a scos la bursa din New York in 2004. Anul trecut a cumparat partea detinuta de Iorich. In prezent, Mechel este cel mai mare producator rus de oteluri speciale si aliaje. Din cauza deficitului resimtit de materii prime, producatorul a achizitionat, cu 400 de milioane de dolari, 25% din compania de minerit Yakutobol. Activitatea companiei este pe un trend ascendent in ultimii trei ani, iar 2007 reprezinta un an-record pentru indicatori financiari. Astfel, veniturile nete la noua luni au depasit 4,5 miliarde de dolari, iar profitul net este mai mare de 700 de milioane de dolari, cit in tot anul 2006. Conglomeratul rus inglobeaza societati din minerit, siderurgie si prelucrarea metalelor din trei tari: Rusia, Romania si Lituania.