Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a dat asigurari duminica, la Belgrad, ca Romania nu va recunoaste nici o declaratie unilaterala de independenta a provinciei Kosovo.

Ministrul sirb de Externe, Vuk Jeremici, considera ca independenta provinciei Kosovo nu reprezinta altceva decit divizarea fortata a Serbiei. Actualul guvern nu va adopta insa masuri care sa izoleze tara de comunitatea internationala, dar daca va exista un final contrar dorintelor Belgradului, capacitatea Serbiei de a continua reformele va fi aproape iremediabil afectata. Va avea loc o delegitimizare a procesului european in ochii opiniei publice, sustine Jeremici. Serbia este gata sa ofere Kosovo mai multe avantaje, mai multa autonomie, inclusiv moneda proprie, autonomie juridica si in relatiile cu organismele internationale, cu conditia sa accepte sa pastreze statutul de provincie sirbeasca.

Belgradul ramine devotat principiului integritatii teritoriale a Bosniei-Hertegovina, a mai spus Jeremici, adaugind ca a dorit sa transmita acest mesaj pentru a corecta o idee eronata a opiniei publice, conform careia Serbia sustine independenta Republicii Srpska.

Seful diplomatiei romane si-a inceput discursul prezentindu-si backgroundul. M-am nascut la Craiova si circumscriptia mea este Timisoara", a zis ministrul, declarindu-se familiar poporului sirb. El a spus citeva fraze in limba sirba legate de ceea ce-si aminteste despre Serbia din trecut - de exemplu, succesele echipei de fotbal Steaua Rosie Belgrad din anii 80. Cioroianu a subliniat apoi ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo si ca sustine semnarea acordului de asociere cu UE de catre Serbia pina la urmatorul Consiliu European. Romania sprijina o solutie negociata, cu implicarea ONU, pentru ca principiile dreptului international trebuie respectate, a mai spus ministrul.

Romania nu va raspunde Republicii Moldova cu aceeasi monedaMinistrul de Externe a precizat ca, saptamina viitoare, Bucurestiul va lua o decizie in cazul expulzarii a doi diplomati romani de la Ambasada din Chisinau. In general, opinia autoritatilor romane, impartasita si de Cioroianu, este de a nu se raspunde cu aceeasi moneda, de a nu fi expulzati diplomati moldoveni din Romania. Dimpotriva, ar trebui extins programul de burse acordate de statul roman cetatenilor moldoveni. Potrivit unor surse diplomatice, CSAT se va reuni marti, in sedinta, la ora 15.00, si va dezbate situatia creata in relatiile romano-moldovene.