CSAT se va reuni marti pentru a discuta pe tema relatiilor cu Republica Moldova, in special privind consecintele deciziei autoritatilor de la Chisinau de a declara doi diplomati romani persona non grata.

Basescu si Voronin nu stiu cum sa se mai certe Surse oficiale au declarat ieri, pentru MEDIAFAX, ca CSAT pe aceasta tema va avea loc miine, la ora 15.00, iar printre subiectele abordate va fi si situatia creata in urma expulzarii celor doi diplomati. Presedintele Traian Basescu le-a propus vineri premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, sa nu expulzeze diplomati moldoveni ca raspuns la gestul Chisinaului de a declara persona non grata doi diplomati romani, au declarat surse oficiale. Conform surselor citate, Basescu le-a spus lui Tariceanu si Cioroianu ca, in astfel de cazuri, in relatiile cu orice stat se obisnuieste sa se raspunda cu un gest similar. Seful statului le-a propus insa acestora sa nu reactioneze astfel, argumentind ca Romania are relatii speciale cu Republica Moldova. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat duminica, la Belgrad, ca exista o concordanta la nivel politic in Romania de a nu lua o masura similara privind expulzarea celor doi diplomati romani din Republica Moldova.

Autoritatile de la Chisinau au anuntat miercuri ca doi diplomati ai Ambasadei Romaniei la Chisinau au fost declarati persona non grata pentru incompatibilitatea activitatii lor cu statutul diplomatic detinut, acestia trebuind sa paraseasca tara in decurs de 24 de ore. Cei doi diplomati romani la Chisinau declarati persona non grata de catre autoritatile moldovene sint Laurentiu Pinte, care ocupa functia de secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.