Legenda spune ca, pe 4 iulie 1862, trei fetite se aflau intr-o barca pe Tamisa in compania a doi domni care visleau de la Oxford la Gosdstow pentru a iesi la un picnic.

Micuta Alice Liddell, in virsta de 10 ani, l-a rugat pe reverendul Charles Dodgson sa le spuna ei si surorilor ei, Edith si Lorina, o poveste. Dodgson a inceput sa le depene istoria unei fetite plictisite pe nume Alice, care a avut parte de tot soiul de aventuri ciudate dupa ce a urmarit un iepure. Fetitele au fost incintate de poveste, Alice rugindu-l pe Charles Dodgson sa o scrie. El s-a prezentat in fata micutei cu manuscrisul in noiembrie 1864.

Potrivit jurnalului lui Dodgson, in aprilie 1863 el a cerut o opinie prietenului sau, scriitorul George MacDonald, care a supus povestea inca neterminata judecatii copiilor sai. Pentru ca acestia au fost incintati peste masura, MacDonald l-a incurajat pe Charles Dodgson sa o publice. In 1865, cartea a aparut cu titlul „Aventurile lui Alice in Tara Minunilor" sub pseudonimul Lewis Carroll, cu ilustratii de John Tenniel. Primele 2.000 de carti au fost distruse pentru ca Tenniel a avut obiectii asupra calitatii printului. In prezent exista doar 23 de carti din acea prima transa aflate in colectii private sau in biblioteci importante cum este Harry Ransom Humanities Research Center. Una dintre cele 23 de carti din editia princeps s-a vindut in 1998 la licitatie cu 1,5 milioane de dolari.

In 1866 a aparut o noua editie. Cartea s-a epuizat imediat, creind senzatie in presa si in societatea engleza, fiind iubita deopotriva de copii si de adulti. Printre primii cititori care s-au declarat iubitori fanatici ai cartii se aflau la vremea respectiva tinarul Oscar Wilde si regina Victoria. De atunci, povestea micutei Alice si a aventurilor ei este publicata neincetat. A fost tradusa in 125 de limbi, inclusiv in esperanto si in latina.

In 1865 aparea prima editie americana a cartii. Pentru ca americanii au preferat sa publice o editie piratata, Charles Dodgson nu a vazut nici un cent din drepturile de autor. In 1871, Dodgson intilnea la Londra o alta Alice, Alice Raikes, care a stat se pare la baza celei de a doua carti, „Alice in Tara din Oglinda", care s-a vindut ca piinea calda. Lewis Carroll a continuat seria Alice cu o varianta pentru copiii de gradinita, „Nursery Alice". In 1908, cartea a ajuns si la copiii din Japonia.