Legumele si fructele din piete si magazine alimentare nu vor mai putea fi vandute fara ambalaj. Daca actul normativ, aprobat recent de guvern, va trece si de Parlament, de la anul vom consuma produse agroalimentare mai scumpe, avertizeaza reprezenta
Legumele si fructele din piete si magazine alimentare nu vor mai putea fi vandute fara ambalaj. Daca actul normativ, aprobat recent de guvern, va trece si de Parlament, de la anul vom consuma produse agroalimentare mai scumpe, avertizeaza reprezentantii sindicatelor.

Statul vrea sa-i oblige pe producatorii si comerciantii de legume si fructe sa-si vanda produsele numai ambalate. Si nu oricum, ci etichetate si inscriptionate cu originea si numele celui care a ambalat produsul, soiul sau varietatea, cantitatea, dar si grupa de calitate. Actul normativ aprobat de Guvern mai prevede si ca alimentele tratate cu radiatii ionizate sa poarte inscriptia „iradiate” sau „tratate cu radiatii ionizate”. Justificarea oficiala: „Asa este in Europa”.

Adunate, toate aceste obligatii vor duce la scumpirea legumelor si fructelor, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. „Ganditi-va ca fiecare producator sau comerciant va trebui sa-si achizitioneze atat tehnologia necesara ambalarii, cat si materialul”, explica Nicolae. Deocamdata, dimensiunea s cumpirii nu se cunoaste, avand in vedere ca Ministerul Agriculturii nu a stabilit inca lista legumelor si fructelor care vor trebui ambalate. Chiar fara aceste detalii, presedintele Agrostar este de parere ca „masura este aberanta”. „In primul rand, nici unul dintre partenerii sociali nu a fost consultat la elaborarea proiectului. Ministerul Agriculturii a dat dovada de o secretomanie absoluta. Va asigur ca in Europa nu este asa cum zic domnii guvernati. Am vizitat mai multe tari europene si am gasit legume si fructe neambalate in Italia, Germania, Spania, Olanda, Franta”, sustine Nicolae.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.