Alegerile din acest an pentru sefia Colegiului Medicilor Bucuresti stau sub semnul imoralitatii, dar, mai ales, a sfidarii actelor normative in vigoare. Nu mai putin de 80 de medici si-au depus candidatura, unii dintre acestia ignorand pur si simplu
Alegerile din acest an pentru sefia Colegiului Medicilor Bucuresti stau sub semnul imoralitatii, dar, mai ales, a sfidarii actelor normative in vigoare. Nu mai putin de 80 de medici si-au depus candidatura, unii dintre acestia ignorand pur si simplu legea, care prevede incompatibilitati clare. Mai mult, absenteismul masiv de la vot face ca o mana de oameni sa aleaga pentru mai mult de 10.000 de medici. In doua zile ale celui de-al doilea tur al alegerilor s-au prezentat aproape 200 de votanti. Reprezentantii Comisiei electorale nu sunt deloc optimisti in ce priveste cresterea semnificativa a participantilor la vot pana sambata, cand alegerile se vor incheia.

Membrii Colegiului Medicilor si-au manifestat lehamitea fata de alegerile pentru conducerea propriului organism profesional. Prezenta la vot a fost, in toata tara, mai scazuta ca niciodata. Pana ieri, in Prahova, s-au prezentat doar 50 de votanti, iar in Bucuresti, din cei peste 10.000 de medici, daca au ajuns 200. Lucrurile sunt foarte grave, avand in vedere faptul ca acest Colegiu al Medicilor este un organism decizional important si, mai ales, este cel care stabil este vinovatiile profesionale. Pentru a da verdicte de malpraxis trebuie, mai intai, sa dovedesti moralitate. Or aceasta moralitate a fost incalcata chiar in momentul depunerii candidaturii. Astfel, la Bucuresti, pe lista celor 80 de candidati se afla presedinti ai altor asociatii profesionale, directori de spitale, deputati si senatori, precum si conducatori ai Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“. Potrivit Legii 95/2006, art. 441, „nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale Colegiului Medicilor din Romania, atat la nivel national, cat si teritorial, medicii care detin functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, respectiv al ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, al structurilor deconcentrate ale acestuia ori in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, al caselor judetene de asigurari de sanatate si a municipiului Bucuresti, al patronatelor si sindicatelor profesionale, precum si orice fel de functii de demnitate publica“. Totodata, articolul mai prevede ca medicii pentru care, in timpul mandatului de membru al organelor de conducere, a survenit situatia de incompatibilitate sunt suspendati din functie. Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei de incompatibilitate sau pana la expirarea mandatului. Numarul de mandate in organele de conducere de la nivel teritorial si national este de maximum doua, care pot fi si consecutive. Sigur ca explicatia medicilor pentru aceste incompatibilitati a fost ca legea nu se aplica retroactiv si ca, in cazul in care ar obtine sefia Colegiului Medicilor, ar putea alege intre cele doua functii. Exista insa un obicei al longevitatii in aceste functii. De circa 10 ani, conducerea Colegiului Medicilor Bucuresti este asigurata de prof.dr. Sorin Oprescu, iar cea a Colegiului Medicilor din Romania, de prof.dr. Mircea Cinteza.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.