In plin scandal declansat de cazurile de malpraxis, o mana de oameni stabileste, zilele acestea, cine o sa conduca in urmatorii patru ani Colegiul Medicilor. Oprescu, Cinteza sau Astarastoae? Unii cred ca senatorul PSD Sorin Oprescu, lider necontest
In plin scandal declansat de cazurile de malpraxis, o mana de oameni stabileste, zilele acestea, cine o sa conduca in urmatorii patru ani Colegiul Medicilor. Oprescu, Cinteza sau Astarastoae? Unii cred ca senatorul PSD Sorin Oprescu, lider necontestat in Bucuresti, ii va bloca accesul senatorului Mircea Cinteza in faza nationala. Manevra este riscanta pentru ca Oprescu nu a functionat in structurile de varf ale Colegiului Medicilor din Romania, dar notorietatea sa ar putea fi un atu in lupta cu mai putin mediatizatul Vasile Astarastoae, vicepresedinte in functie al CMR. Orice varianta este posibila, tinand cont ca in Bucuresti se fac si se refac aliante pentru decanatul si rectoratul scolii de medicina, iar Oprescu si Cinteza sunt in carti si pentru alegerile respective.

La fel de important este raspunsul si in ceea ce priveste comitetele si comisiile CMR. Deciziile acestui for sunt folosite in instante pentru a inclina balanta justitiei in unele cazuri penale. De structurile de la varful Colegiului depinde dreptul de a practica medicina al fiecarui profesionist din sistem sau, sa spunem, consumul de medicamente ce este influentat de regulil e de practica medicala. Nu in ultimul rand, increderea publicului in actul terapeutic tine de increderea in dreapta judecata a Colegiului, asimilata cu singurul protector al pacientilor in fata greselii sau a nesimtirii unor medici. Functiile nu sunt onorifice. Un primar nu are cine stie ce puteri asupra electorilor sai, dar votul la “locale” este supravegheat de Autoritatea Electorala. Presedintele Colegiului tine in mana soarta a 60.000 de oameni, insa alegerile care il aduc la putere nu sunt controlate decat de cei care le organizeaza. Urnele stau cate patru nopti la rand in pivnita, sigilate si desigilate a doua zi de o comisie in care medicii si publicul ar trebui sa aiba deplina incredere. Uite ca medicii nu prea cred in aceste alegeri. Numarul electorilor s-a tot subtiat de la un ciclu electoral la altul, ajungand ca doua, trei sute de oameni sa decida pentru 10.000. Practic, daca voturile s-ar numara corect, e suficient sa-ti convingi colegii ori subordonatii din sectie sa vina la urne, si ai un loc pe liste asigurat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.